luni, 21 august 2017

In sprijinul piratilor digitali

Termenul de pirat pt cei care descarca ilegal muzica/filme de pe Internet mi se pare nepotrivit. Sa iei din profitul potential al cuiva (cel pe care l-ar avea daca ai plati) nu este acelasi lucru cu un jaf obisnuit. Daca ar fi asa, ar trebui facuta ilegala infiintarea de noi firme, pentru ca asta reduce din profitul celor deja existente.

Modul nostru de gandire referitor la plata bunurilor este inca tributar unor vremuri in care bunurile erau de alta natura. De exemplu, muzica era doar live, iar in loc de cinema exista teatru. In aceste conditii, oamenii plateau pentru fiecare spectacol in parte. Acum, un artist este platit pt fiecare disc in parte, desi nu a muncit decat o data la inregistrarea acestuia. Muzicienii inca mai fac efortul de a canta in concerte, dar de multe ori doar ca sa-si promoveze albumul.

Este adevarat ca nu toti banii se duc la artisti, ci o mare parte intra in buzunarele actionarilor de la casele de productie. Acestia impun preturi mari pentru CD/DVD-uri, pt a-si recupera investitia (mai ales daca e vorba de filme/videoclipuri cu efecte speciale). Dar legile copyright-ului nu se opresc dupa ce s-a realizat profitul initial, ci teoretic ar trebui sa-l imbogatim in continuare pe Paul McCartney pt ce a compus acum mai mult de 40 de ani.

Mai mult, cu servicii ca Youtube se pot acum viziona filme si asculta muzica chiar in format HD, la orice ora (nu dupa programul stabilit de televiziuni/radio); atunci de ce sa mai cumpar "suplimentele" multimedia prin care ziarele si revistele se chinuie sa supravietuiasca, chiar daca sunt la pret redus?

Totusi, pirateria nu este atat de rea pt piata de entertainment asa cum sustin casele de discuri. De multe ori, copierea unor fisiere de pe Internet face ca acel material sa se ditribuie foarte rapid in toata lumea, sporind astfel notorietatea artistului. Astfel ca vanzarile nu scad de fapt, sau chiar in tari ca Romania, unde lumea nu prea cumpara muzica, oamenii platesc sa mearga la concerte pentru ca au ascultat intai gratuit albumele unei formatii. Cat despre filme, mersul la cinema este o experienta sociala placuta care nu poate fi inlocuita de vizionarea unui film pe calculator.

Acelasi lucru este in general valabil si pentru carti, dar preturile sunt in general mai mici si profiturile nu atat de mari; asta face ca oamenii sa cumpere in continuare hardcopies decat sa le descarce in Kindle. Oricum, bibliotecile nu au omorat librariile, asa ca in viitor ar trebui ca si alte forme de cultura sa fie disponibile celor care nu-si permit sa plateasca pentru ele.

4 comentarii:

 1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 2. Problema este ca unii s-au invatat cu bani multi nemunciti si acuma li se pare greu .

  Industria muzicala mondiala este controlata de 4 firme care detin peste 2 treimi din piata , asa ca li se pare greu sa se reinventeze .

  RăspundețiȘtergere
 3. asta zic si eu, daca dai bani pe un CD pana la urma nu ajung decat o mica parte la artist, deci daca el e bogat sa ne inchipuim cat castiga actionarii de la casele de discuri...in plus, de cel putin 10 ani nu fac decat sa recombine bucati muzicale din hituri mai vechi.

  RăspundețiȘtergere
 4. Ăsta e un articol republicat? Data articolului: 21 august 2017, cu comentarii din octombrie 2010.

  Altfel, articolul e foarte bun. În sfârșit cineva cu capul pe umeri. Pirateria nu e furt. Nu fură muzica (că nu rămâne artistul fără piesă) și nu fură banii pe care oricum nu i-ai fi dat ca să mergi la concert.

  Știi citatul din Bernard Shaw: „If you have an apple and I have an apple and we exchange these apples then you and I will still each have one apple. But if you have an idea and I have an idea and we exchange these ideas, then each of us will have two ideas.”? Lumea digitală, ca și lumea ideilor, are o altă natură decât cea a obiectelor materiale, așa că nu se supune acelorași legi. Dacă eu îți fur o umbrelă, rămâi fără ea. Dacă eu îți copiez o piesă muzicală, nu rămâi fără ea. Și de plătit oricum nu ți-aș fi plătit. Artistul se supără când îi copiezi opera, dar i se pare firesc să fie plătit la infinit pentru niște copii ale operei sale, spre deosebire de tâmplar, care, după ce vinde un scaun, trebuie să facă altul.

  Problema pirateriei nu este a celor care piratează, ci a celor care vor să măsoare totul în bani. Și care sunt, da, bogați, idioți și învechiți, oricât de greu de crezut ar fi că poți atașa aceste trei epitete aceleiași persoane.

  PS: Pfuai, mi-ai dat block pe Facebook. Halal vecină, bre, speriată de o cerere de prietenie în privat! :D

  RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.