luni, 1 august 2016

Care staţiune de pe litoralul românesc ţi se potriveşte?


La Năvodari, odraselele sunt trimise de părinţi în tabără. Când ajung la facultate, dacă învaţă bine (sau au prieteni care învaţă bine) odraslele merg la Costinești, unde stau în condiții mizere, pe banii BTT-ului. Apoi se fac mai mari și merg în Vamă, cu cortul. Cei cu bani merg în Mamaia, la hotel; cei fără bani, la camping-ul din Mamaia Nord. Constănţenii fac plajă la Modern sau la Trei papuci. Familiile şi cei mai vârstnici merg mai ales la Eforie sau la stațiunile cu nume mitologice: Neptun, Olimp etc. 

Litoralul din România, în special Eforie Nord, cu valurile acelea mari, îmi amintește mereu de copilărie. Poate pentru că pe atunci nu erau telefoane și tablete la care să se joace copiii, așa că se jucau în apă și în nisip. Acum, împinși de părinții lor, care au fost copii în anii '90, se joacă și ei cu găletușe și mingi de plastic. 

Un bărbat îi umflă colacul băiețelului său, cu pauze de tras din țigară. Copilul: ”Hai, tatăăă, mai repede”. El: ”Stai, mă, că n-am decât doi plămâni”. La radio se aude o combinație de muzică nouă și veche, dar neapărat proastă. Pentru că e vară și de ce să nu ascultăm DJ Bobo, iar?! Pe mal trec aceiași vânzători de acum 20 de ani, sau poate copiii / nepoții care au preluat ”afacerea”. Încă se mai fac poze la minut, acum cu minioni şi alte personaje (săracii tineri îmbrăcaţi în costume Disney la 40 de grade). Pe vremea mea, erau cu Lassie.

Dacă ți se face foame, pe plajă există locuri unde se vinde bere. În caz că nu-ți trece foamea cu bere și nu-i nici urmă de vânzătorul ambulant de gogoși, poți să cumperi un corn de 3 ori mai scump decât la un magazin normal, gata expirat. Toalete publice nu prea sunt, sau sunt scârboase, deci presupun că majoritatea face pipi în mare. Altfel, e frumos, soare, nisip,scoici...Şi multe şezlonguri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.