joi, 15 octombrie 2015

Trucuri retorice pentru atunci când n-ai dreptate

E uşor să câştigi într-o dezbatere în care ai dreptate, dar dacă greşeşti şi totuşi nu vrei să laşi această impresie, te poţi folosi de următoarele sfaturi, extrase din Critical Thinking for Dummies de Martin Cohen.

1. Fă o virtute din faptul că nu ştii ceva.
Audienţa e mult mai deschisă către cei care pretind că sunt oameni simpli şi nu spre cei ce par mai deştepţi decât media (care sunt etichetaţi ca aronganţi). O frază care începe cu "Nu sunt expert în domeniu, dar cred că..." este des folosită de politicienii care vor să obţină încrederea electoratului prin falsă modestie.

2. Foloseşte în mod abuziv jargonul
Contrar sfatului de mai sus, uneori poţi "aburi" interlocutorul sau publicul utilizând cuvinte mari, complicate. Dacă se poate să strecori şi nişte expresii în latină, cu atât mai bine. Pentru inspiraţie, citeşte cărţile lui Patapievici. Nu vreau să sugerez că el nu ar avea dreptate într-o anumită privinţă, doar că e greu să-ţi dai seama despre ce vorbeşte, în primul rând.

3. Koan!
Koan-ul este un enunţ paradoxal folosit ca tactică de a-i face pe oameni să gândească "în afara cutiei". Un exemplu faimos este să spui "Imaginaţi-vă sunetul făcut de două palme care aplaudă". Oamenii îşi imaginează asta, după care vii şi spui "Acum imaginaţi-vă sunetul aplauzei făcut de o singură mână!" Ai reuşit să-i faci pe ceilalţi să se gândească la ceva fără sens, dar care pare un lucru inteligent.

4. Dezbate prin intermediul întrebărilor, poate?
De ce ai face asta? Sau, mai degrabă, de ce nu? Ştii câţi mari filozofi au făcut asta? De fapt, care nu a procedat astfel? Avantajul este că e mai simplu să interoghezi decât să răspunzi. Ca să fii sigur că nu dai greş, fă din întrebare o listă de lucruri care trebuie definite. Ca să parafrazez un banc, transformă "Ce părere aveţi despre penuria de alimente din restul lumii" în "Ce înseamnă de fapt să ai o opinie", "Cum definim penuria", "Ce face ca un lucru să fie aliment", "Cum delimităm restul lumii". O formă particulară de întrebare este cea cu încărcătură ofensatoare. "Când ai încetat să-ţi baţi soţia?" este o formă de a spune că nu este posbil să nu-ţi fi bătut niciodată soţia.

5. Atacul la persoană.
Ai încercat orice, dar nu ai reuşit să convingi; e timpul să aplici, în termeni retorici, o lovitură sub centură. Avocaţii folosesc des această metodă pentru a discredita un martor. Nu cred că trebuie să elaborez foarte mult, pentru că este destul de clar, dar am să detaliez o subcategorie a atacului la persoană: când cineva îţi atrage atenţia că greşeşti, ai grijă să evidenţiezi ipocrizia lui - faptul că el comite aceeaşi greşeală. Îţi aminteşti de Caragiale în Vizită? Îi spune copilului să nu fumeze şi primeşte replica "Dar tu de ce tragi?!"

Mai multe idei despre cum să fii extrem de enervant când te contrazici cu cineva găseşti aici, fiind suficient să aplici orice este considerat o greşeală de gândire critică drept "aşa da".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.