joi, 17 septembrie 2015

Există viaţă privată online?

Răspunsul scurt este nu. Dacă ţii la intimitate, şterge-ţi toate conturile de pe reţele sociale. Dar dacă vrei să te bucuri de această minune tehnologică numită Internet şi totuşi să ai o viaţă privată, este un pic mai greu şi ai nevoie de informare. 

Ieri a avut loc o întâlnire a bloggerilor cu reprezentanţii organizaţiei APTI, care au realizat câteva scurtmetraje educative şi în acelaşi timp haioase, pe care vei avea ocazia să le vezi în cadrul festivalului Anim'est, alături de alte filmuleţe tematice. Mai multe despre acest fesival aici, în caz că eşti din Bucureşti şi ai trăit până acum ca Daniil Sihastru.

Să revenim la protecţai datelor online. Pe de o parte, lumea se bucură că infidelii care şi-au făcut cont pe AshleyMadison.com au fost demascaţi, dar pe de altă parte era dreptul lor să le rămână datele confidenţiale. Dacă asta li se întâmplă lor, ţi se poate întâmpla şi ţie. Aşa că trebuie să ţii cont măcar de nişte aspecte basic:

1.  Atunci când ai activată geolocalizarea pe telefon sau tabletă, oricine poate să verifice (folosind cunoştinţe tehnice nu foarte avansate) unde te aflii, nu doar SRI. Dacă ai geotag-ul activat, cel puţin nu mai minţi în privinţa locului unde eşti.

2. Facebook şi alte reţele sunt în spaţiul public. Chiar dacă nu ai o poză de profil cu tine şi foloseşti un nume fals, se poate afla de unde trimiţi mesajele astfel că e uşor de aflat (pentru poliţie etc) cine eşti.

3. Nu mai pune parole simple, cum ar fi numele căţelului plus anul naşterii, acestea sunt uşor de spart. Încearcă să foloseşti cuvinte care nu sunt în dicţionar, scrise cu litere mici şi mari, cu caractere speciale şi cifre care nu sunt legate de identitatea ta, chiar dacă e mai greu de reţinut aşa.

4. Multe site-uri folosesc cookies şi doar te informează despre asta, nu îţi dau posibilitatea să navighezi fără "fursecuri digitale". Cookie-urile sunt fişiere în care se monitorizează căutările tale şi pot fi folosite pentru a stoca informaţii despre istoricul tău de navigare.

Există numeroase tool-uri, de la sisteme de operare pe stick USB ce pot rula pe orice calculator (indiferent de OS-ul deja instalat), browsere şi add-ons sau motoare de căutare care-ţi permit să-ţi protejezi viaţa privată. Asta nu înseamnă că vrei să faci lucruri ilegale sau imorale online; este bine măcar să ştii despre instrumentele de mai sus. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.