sâmbătă, 12 septembrie 2015

Din nou Airbnb, în alt oraș cu B

Anul trecut nu am reușit să mergem în vacanță cu Airbnb, dar asta nu ne-a împiedicat să încercăm din nou. Am zburat din București via Bruxelles - și alt oraș din Belgia - către Berlin (note to self: nu mai lua niciodată avion cu escală), unde am stat la ”Ben”. Această călătorie a fost deci marcată de litera B și coincidența face ca anul acesta să mai fi fost într-o excursie în...Bulgaria.

Revenind la Airbnb, ce m-a impresionat a fost lipsa totală de contact personal cu gazda. Aceasta ne-a dat indicații să găsim cheile de la intrare în bloc și apartament formând un cifru într-o cutiuță de lângă interfon; după care am amestecat din nou cifrele și am închis cutiuța. În apartament, pe masă, era un plic pentru lăsat banii destinați taxei municipale, unde se găsea și un formular de completat în cazul în care călătoreai cu afaceri și erai scutit de la această plată.

În cartierul în care am stat noi erau mai mulți orientali decât nemți, iar la magazinul Real raioanele erau bilingve: în germană și turcă. Ca și în restul orașului, erau multe localuri în zonă unde puteai să bei cafea și să mănânci gustări pentru mic-dejun, toată ziua. Este bine să știi germana pentru că poate fi greu să comunici cu localnicii în engleză- deși am întâlnit un shaorma boy care vorbea 6 limbi, iar singurele canale de TV nedublate sunt CNN și BBC, cel puțin la programul de cablu pe care-l aveam noi.

La metroul berlinez poți merge fără bilet, dar dacă nu l-ai validat pe peron și e control, primești amendă. Există trei zone de U-Bahn și S-Bahn, majoritatea obiectivelor turistice fiind în zonele A și B, pentru care e mai rentabil să faci abonament săptămânal dacă stai câteva zile. Aeroportul și palatul Sanssouci (Postdam) se găsesc în zona C, pentru care poți lua de la automat bilete separat. Pe harta metroului apar linii ca U12, care de fapt sunt niște trenuri în plus pe zonele în care U1 și U2 au stații comune. S41 și S42 merg în cerc, în sensuri opuse.

Gustarea tipică din Berlin este currywurst servit cu cartofi prăjiți, lângă o bere nemțească, bineînțeles. Așa cum îi spune numele, acesta este un cârnat cu curry. Evident, există o grămadă de locuri unde poți mânca kebab, dar și mâncare tipică din Asia de Est, fastfood-uri americane sau nu, pizzerii etc. Ceva local este Berliner bagel, o gogoașă în formă de covrig, sau poți lua la desert ciocolată Ritter Sport din Lidl, ca și în România.

Din punct de vedere arhitectural, Berlin este un oraș al contrastelor, în măsură chiar mai mare decât București. În afară de faptul că a fost împărțit în est și vest, iar în est poți să te simți ca la tine acasă în Militari, Berceni sau Titan, Berlin a mai fost și intens bombardat în al doilea război mondial. Acest lucru a lăsat destule locuri libere pentru noi clădiri din deceniile următoare, iar în ultimii ani s-a construit mult și design-ul este spectaculos.

În prezent există un șantier enorm pe Unter der Linden, un bulevard pe care se găsesc numeroase clădiri monumentale, în stilul templelor grecești. Multe dintre acestea, cât și interioarele, au fost reclădite după planurile originale sau puțin schimbate, cu o notă modernă, după terminarea războiului. Traficul nu este congestionat pentru că mulți oameni merg pe bicicletă și sunt piste cam peste tot. În mijlocul orașului este un parc imens, dar cel mai frumos parc este cel de lângă palatul Charlottenburg.

Simbolul orașului este ursul, acela care se dă și la festivalul de film, așa că poți vedea des (de obicei lângă magazine de suveniruri) câte un urs ”costumat” diferit. Semaforul e și el deosebit pentru că tot Berlinul a preluat omulețul simpatic verde/roșu din partea estică. Clima din Berlin nu este tocmai atractivă, totuși per ansamblu orașul merită vizitat.

Berlinul atrage mulți imigranți pe lângă care actualul val de refugiați este o nimica toată, pentru că sunt locuri de muncă (deși este greu să găsești un apartment și chiriile sunt mari, din câte am auzit). În general marile capitale din Europa sunt melting pots, așa că dacă mergi acolo, trebuie să ai mintea deschisă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.