luni, 4 mai 2015

Festivalul de Film European 2015

Pe 7 mai începe a 19-a ediție a Festivalului de Film European. În acest an, Festivalul se desfășoară în 5 orașe, după cum urmează: 7-14 mai: București; 15-17 mai: Craiova; 22-24 mai: Tîrgu-Mureș și Iași; 29-31 mai: Hunedoara.
Festivalul aduce în România unele dintre cele mai bune filme europene actuale, alături de o parte dintre regizorii și actorii care au contribuit la realizarea acestora. 
În ceea ce privește Bucureștiul, cinematografele unde puteți vedea filmele sunt Studio, Cinema Pro și Elvira Popescu, la care se adaugă Institutul Cultural Român ca spațiu de proiecție. La acesta din urmă puteți vedea Ida, filmul care a luat anul acesta Oscar-ul pentru cel mai bun film străin (prin care se înțelege că nu este vorbit în engleză). Veți putea vedea la acest festival și filme românești, printre care deja faimoasele Aferim! sau De ce eu?
Pe lista filmelor participante la FFE veți găsi multe titluri interesante, dar dacă ar fi să recomand doar unul, aș alege Locke. Este un film britanic cu un singur personaj, care pe tot parcursul filmului nu face decât să conducă și să vorbească la telefon. Locke este un constructor de top, un tată iubit și un soț devotat, dar tocmai când urmează să se toarne betonul pentru un mastodont și când are plănuită o seară frumoasă în familie, se întâmplă ceva ce îl face să plece la drum, periclitându-i cariera și căsnicia. 
Aparent un film plictisitor în care nu se întâmplă nimic, Locke este de fapt capabil să te țină în tensiune numai prin dialogul protagonistului la telefonul mașinii (sau cu un om imaginar). Tom Hardy face probabil cel mai bun rol al său de până acum - deși minimalist, ajutat de ceilalți actori pe care nu îi vezi, ci doar îi auzi. Este un film despre a face lucrul corect, chiar și atunci când este împotriva interesului tău, despre asumarea responsabilității, dar și despre perseverență și optimism.
Pentru mai multe detalii despre Festivalul de Film European, intrați pe pagina de Facebook a evenimentului sau pe site, unde puteți vedea programul complet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.