luni, 18 august 2014

Cu CFR și cu cortul e mai distractiv
Când ai o zi liberă care se nimerește înainte sau după weekend, este imperios necesar să pleci din oraș. Mai ales dacă lucrezi pentru un client străin care are alte sărbători legale, ce se potrivesc foarte rar cu cele din România. Și pentru că e vară, destinația predilectă este litoralul. Delta ar fi o variantă, dacă nu ți-ar fi teamă de mers o mie de ani cu vaporul, în timp ce te atacă milioane de țânțari.

O dată cu tine s-au hotărât și alte sute de mii de români să facă exact același lucru, doar că stațiunile au o capacitate limitată, ca și autostrada, care va fi plină de mașini. Faptul că nu ai găsit cazare nu trebuie să te dezamăgească, există întotdeauna varianta camping-ului. Important e că ai prins bilete, nu la trenurile private (mai ieftine și mai comode), ci la eternul CFR călători.

Este ridicol de devreme când ajungi în gară și afli că trenul va întârzia mai mult de o oră. Ai timp să stai la coadă la Mac pentru o așa-zisă cafea, să faci o plângere și să citești cartea pe care te gândisei că o vei citi pe drum/plajă. Apoi vine în sfârșit trenul și pornești către Constanța, de unde te îndrepți către perla litoralului românesc, Mamaia Năvodari.

Problema e că nenea care vinde bilete de autobuz nu știe să te direcționeze bine așa că ocolești mult și mergi o grămadă pe jos, deși un maxi-taxi te-ar fi dus direct acolo. Ai găsit în sfârșit campingul ”Pescăresc”, unde pe niște fâșii de iarbă uscată se întind corturile maneliștilor din toate colțurile țării. Mergi să plătești locul tău înghesuit, ocazie cu care afli că există un program de apă caldă la dușuri.

Stai liniștit, va fi apă rece toată ziua, dar și pentru asta va trebui să stai la coadă, ca să faci o baie de toată jena. Cel puțin apa mării e curată și caldă, până a doua zi, când se răcește și ea. Plaja, altfel frumoasă, e plină de bucățele de scoici care insistă să-ți intre în tălpile goale, iar șezlongurile sunt mai scumpe decât anul trecut. Barurile din zonă au și ele prețuri piperate.


Când vezi cât costă mâncarea la mini market-urile și puținele restaurante din zona de fițe, înțelegi de ce oamenii de la camping au venit echipați cu grătare și bere la pet. Apoi te bucuri că găsești un loc cu autoservire (lângă tomberoanele unde musculițele zboară în jurul gunoiului), dar care de fapt nu este o cantină și nici nu are ceva deja pregătit la ora prânzului. 

În această mare de cocalari se găsește și un loc drăguț, cu muzică bună - Oha Beach, care din păcate e (dez)organizat de hipsteri. Știind că o designeriță avea acolo la vânzare vederi, am întrebat de ele și o fată mi le-a scos dintr-un dulap. Doar că nu știa cât costă una, iar alt angajat și-a dat cu părerea că ar fi 10-15 lei. Am sugerat să dau 5 lei, ceea ce i-a mulțumit...

Dacă mergeți vreodată cu cortul, luați-vă neapărat o saltea specială, pentru un somn confortabil. Dar s-ar putea să fie petreceri pe plajă care oricum nu vă lasă să dormiți până dimineața. Petreceri care nu țin cont de gusturile voastre muzicale. Sau cazați-vă/campați mai departe de plajă. Și dacă vreți să vă recuperați banii în caz că nu mai vreți să stați o zi, trebuie să plecați până în ora 12.

Experiența mea a fost totuși mai bună decât a unei colege care s-a întors mai devreme din concediu pentru că a făcut toxinfecție alimentară și care a povestit cât de murdară era camera pentru care plătise o grămadă de bani la Eforie. Deci cred că cea mai bună variantă de mers la mare în weekend este de fapt Bulgaria, unde poți merge și cu autocarul.

Un comentariu:

  1. abia astept sa dau o tura prin Mamaia... sa vad pitziponceala :))

    "un program de apă caldă la dușuri" -> priceless =))

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.