vineri, 18 iulie 2014

Despre risipă

Dintotdeauna oamenii au simțit nevoia de a deține lucruri cu care să epateze, ceea ce s-a agravat în epoca aceasta a consumerismului și a creditelor. Există obiecte care au doar un rol de a confirma status-ul, fără a-și atinge scopul, ca de exemplu cărțile necitite din bibliotecă. Am remarcat o grămadă de tendințe de acest gen, printre care voi enumera câteva cazuri mai des întâlnite:

1. Stație + boxe care ajung la un nivel de zgomot ilegal. Nu că le-ar păsa unor melomani, dar dacă stai la bloc, sau chiar într-un cartier de case apropiate una de alta, este foarte posibil ca un vecin să cheme poliția când tu ai ajuns de-abia la 40% din ce poate sistemul tău audio să dea. Altfel stă treaba dacă locuiești izolat sau ai un local cu autorizație de a pune muzică atât de tare.

2. O casă cu multe camere, când locuiești singur sau doar cu perechea. Înțeleg să ai o cameră pentru oaspeți, dar unii oameni nu primesc aproape niciodată vizitatori (pentru că nu sunt tocmai ospitalieri) și totuși au ditamai vila. Mai mult, își decorează interiorul cu cele mai scumpe finisaje, în condițiile în care ei sunt genul de persoane care nu stau mai deloc pe acasă, fiind genul workaholic

3. Tot la capitolul ăsta, o bucătărie dotată cu electrocasnice de ultimă generație și tot felul de accesorii pentru gătit / preparat băuturi, deși tu mănânci des în oraș sau în cel mai rău caz comanzi ceva, din lipsă de timp sau chef să-ți pregătești singur mâncarea. Dacă nu îți permiți un bucătar personal, o echipare ”ca la mama acasă” este mai mult decât suficientă.

4. O mașină care ajunge la super viteze, deși în România limita de condus pe autostradă e la 130 km/h, iar la depășirea cu 50 km/h a vitezei maxime ți se ia permisul. Dacă ai locui în Germania, ar fi mai de înțeles, dar dacă vrei doar să te duci acolo să vezi cum e să conduci cu (peste) 200 km/h, părerea mea e că ar trebui să închiriezi o mașină de curse, nu să o cumperi. 

5. Un calculator cu mega procesor, RAM și tot ce vrei, eventual de la Apple, pe care îl folosești doar ca să stai pe Facebook. Dacă nu ești gamer, nu-ți folosești calculatorul ca suport pentru home cinema sau alte activități speciale, nu are rost să investești într-un sistem de ultimă generație. În aceeași ordine de idei - un telefon / o tabletă pe care nici nu înțelegi ce poți face și ce nu. 

6. Haine elegante, accesorii și pantofi de firmă, care sunt prea ”bune” pentru a fi purtate la serviciu, dar care se învechesc în dulap pentru că n-ai destule ocazii unde să le porți. În cazul femeilor, adaug trusa de cosmetică cu nenumărate produse, care expiră până ajungi să le utilizezi. Și toate acele aparate de fitness la care nu lucrezi, pentru că ești obosit și leneș.

În aceeași categorie intră o cameră foto cu un obiectiv enorm, dar cu care vei face poze banale. Risipa nu constă doar în cantitatea mare de bunuri pe care le cumperi fără să folosești, ci și în calitatea lor. E ca și cum ai cumpăra un instrument la care nu ști să cânți. În tot timpul ăsta, există pe lume oameni care nu-și permit respectivul ”instrument”, la care ar ști să cânte.

2 comentarii:

 1. O sa comentez doar la cateva dintre puncte:

  1) Calitatea sunetului conteaza foarte mult... e bine ca statia si boxele tale sa poata sa scoata peste nivelul de sunet pe care l-ai utiliza in mod normal... asta pentru ca de obicei sunetul poate fi putin distorsionat cand ajungi spre volumul maxim... iar faptul ca ai un sistem cu multi decibeli, nu inseamna ca ai dat multi bani pe el...

  4) Poti sa te iei de orice, dar nu de mashina :)

  5) Cu Apple poti sa cheltuiesti o multime de bani, iar in final sa ai un procesor nashpa, putin RAM, si sa nu fie posibil sa te joci (poate doar solitare... in caz ca exista o versiune pentru Apple)

  Apropo The Century Of The Self e un documentar care mi-a placut foarte mult... si e legat de subiect...

  https://www.youtube.com/playlist?list=PLAD989035A4E8883D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 1) Conteaza calitatea, dar ma refeream la boxele scumpe care sunt gandite pentru spatii mari, cumparate de oameni care stau in apartamente mici.
   4) Ma iau de obsesia pt masina scumpa pt ca l-am vazut odata pe unul cu Ferrari ca i-a murit motorul in intersectie, cand a plecat de pe loc. Degeaba avea nu stiu cati cai putere, el nu era in stare sa conduca bine.
   5) Nu am zis ca cineva si-ar lua Apple pt jocuri, am enumerat doar cateva lucruri la supra pret pe care si le iau tocmai cei care nu au nevoie de ele.
   Multumesc pt recomandare!

   Ștergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.