miercuri, 21 mai 2014

Hai să boicotăm greva cetățenească!

Deoarece se vorbește intens despre alegeri și ”votul în stradă”, presupun că toată lumea știe despre ce e vorba: ”comunitatea” Uniți Salvăm propune cetățenilor să nu voteze la alegerile europene, că asta - vezi Doamne - îi va învăța minte pe politicienii români. Anumiți lideri auto-proclamați ai acestei mișcări au vrut doar să ”tragă un semnal de alarmă”. Deci până acum nu ne dădeam și noi singuri seama că e ceva putred în politica românească?!

Înainte de toate vreau să spun că înțeleg parțial punctul lor de vedere. M-am uitat pe listele electorale și am simțit nevoia să iau niște metoclopramid cu suc de lămâie. Deși există candidați pe care îi admir, ei vin la pachet cu alții pe care...să zicem că nu îmi plac, iar independenții nu m-au convins. Dacă luăm în considerare doar criteriul ”Roșia Montană”, vom observa că de multe ori partidele au pus ”cianuriști” în poll-position și ”europotriviți” mai jos pe listă. 

Totuși, nu votezi cu cineva doar pentru sau contra acestui proiect. Unul din puținele lucruri care mai motivează lumea să meargă la vot este dorința ca un anumit partid să nu ia prea multe voturi. Eventual, cel care este la putere sau este asociat cu o persoană de la putere. Anul acesta românii îmi par mai înverșunați împotriva unor politicieni, așa că profită de ocazie să le ”arate ei lor”. De fapt, politica europeană este mai complexă de atât, dar cine își bate capul cu chestiile astea plicticoase?

În acest context, apar niște persoane care, chiar dacă au intenții bune, nu au nicio logică în discurs. Să iau pe puncte argumentele lor. În primul rând, termenul de ”grevă” este doar o metaforă lipsită de conținut. Dacă un număr semnificativ de muncitori decid să înceteze munca, patronii au de pierdut. Dacă majoritatea alegătorilor nu se prezintă la vot, oamenii politici nu pierd nimic. E suficient să îi voteze rudele și cei care fac parte dintr-o familie mai numeroasă câștigă. Simplu!

În al doilea rând, boicotul (că asta e de fapt) e o acțiune de protest care nu se potrivește chiar la orice. De exemplu, dacă ai vrea să îți exprimi dezaprobarea față de modul de operare al unei companii, nu îi cumperi produsele decât în cazul în care ar avea monopol pe un bun de bază. Dar dacă vrei să îți arăți nemulțumirea față de clasa politică în ansamblul ei, analogia ar fi că refuzi să cumperi de la orice companie ceva de care ai nevoie. Din nou, partidele nu au nimic de pierdut.

Partidelor pur și simplu nu le pasă de idealism, având membri și mai ales conducători foarte pragmatici. În aceste condiții, introducerea pe buletinul de vot a casetei ”niciunul din cei menționați” (una din propuneri) ar fi un trist premiu de consolare. Să zicem că această casetă primește cele mai multe voturi. Și ce rezolvăm cu asta? O să trimitem mai puțini oameni la Bruxelles sau cum?! Este echivalentul alegerii lui Moș Crăciun sau a Zânei Măseluță parlamentari, așa, ironic.

Susținătorii acestui protest consideră că sunt necesare schimbări legislative importante, lucru cu care sunt de acord. Dar nu modifici legile ieșind în stradă, ci având parlamentari aleși, care pot face alianțe în Parlament. Sau măcar cu lobby-iști care sunt în stare să vină cu o propunere legislativă clară, ceea ce presupune bune cunoștințe juridice, nu figuri de stil. Nu știu în ce democrație imaginară trăiesc cei care își închipuie altceva. Simbolismul poetic e complet nepotrivit în chestiuni atât de concrete.

Există eurosceptici care nu vor să voteze la aceste alegeri ca să nu legitimeze instituțiile UE, ceea ce pot pricepe. Dar în condițiile în care te declari interesat de problematica europeană (de exemplu politicile ei de mediu) să nu votezi nu prea are sens. În plus, orice ar spune protestatarii, matematica este clară: absenteismul persoanelor nehotărâte favorizează partidele cel mai bine clasate în sondaje, adică exact cele pe care dau vina pentru fracturare, actuala lege electorală sau orice altceva.

Ca să nu mai lungesc vorba, dacă nu mergeți la vot, sau vă anulați votul, e treaba voastră, dragi prieteni; dar nu spuneți că o faceți pentru o Românie sau o Europă mai bună! Orice alt motiv e mai acceptabil. E o iluzie să crezi că astfel descurajezi candidații nepotriviți. Mersul în piață și alte forme de participare civică, care sunt într-adevăr necesare, nu sunt nici pe departe suficiente într-o ”republică electorală” ca a noastră sau în Uniunea Europeană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.