duminică, 11 mai 2014

Filme altfel sau ceva diferit (de Eurovision)


Dacă nu urmăriți competiția politică muzicală a Europei, vă sugerez niște filme, europene și ele. Anul trecut a adus destul de multe filme bune la cinema, mai ales pe final, dar în prima parte a lui 2014 nu m-a atras în sală decât Grand Hotel Budapest, un film american cu iz european.  

Așa cum este foarte bine redat în promo-ul de mai jos, realizat de Adrian Sitaru, este greu să ”pui degetul” pe ce înseamnă film european. Sunt mai multe școli de cinema, de exemplu cea rusească sau cea franțuzească, dar chiar și în cadrul aceleiași țări există diversitate. 


Poate că această diversitate nu e foarte evidentă la noi în țară, unde aproape toate filmele recente au fost, așa cum spunea Nae Caranfil într-un interviu, închinate adevărului; în schimb, publicului îi place să fie mințit, să i se spună practic povești, nu să-și retrăiască pe ecran propria viață anostă. 

Dacă vrei să vezi un film neorealist care să aibă și spectaculozitate, nu vei fi dezamăgit(ă) de cinematografia italienească. De exemplu, A fost fiul, un film pe care l-am văzut în cadrul Festivalului de Film European, în care joacă actorul principal din La Grande Bellezza

Deși prezintă probleme specifice Italiei și mai ales Siciliei, filmul are și scene care m-au dus cu gândul la România: blocurile de tip ”comunist” în care se stă cu chirie și se taie uneori apa caldă, sau săracii care își cumpără mașini scumpe și preoții care le binecuvântează contra unei sume de bani.

Mai sunt și alte filme ce merită văzute la FFE. Ca și la Eurovision, puteți vota ceva, mai exact filmul preferat, care poate astfel primi premiul publicului. Trebuie doar să intrați la secțiunea Filme și să selectați unul, având posibilitatea de a-i da o notă de la 1 la 5, nu 12.

Ca toate festivalurile de film, FFE nu are loc în mall-uri, iar în acest caz intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Așa că studiați programul și mergeți din timp la Studio și Elvira Popescu, cât mai durează festivalul în București - până pe 15 mai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.