joi, 27 martie 2014

Poveste din sectorul 5

Sectorul 5 din București este acela unde se află cartierul Cotroceni, dar și cartierul Ferentari. Este sectorul cu cele mai multe terenuri virane și cei mai puțini bani. Pentru cei care au mai avut de-a face cu alte administrații financiare, este probabil cel mai prost administrat sector din capitală, ca să nu zic din tot universul. Dacă nu locuiești în sectorul 5, închipuie-ți cum e să-ți plătești taxele locale în acest sector, în secolul 21.

Primești o scrisorică de la primărie, în care ești informat cât ai de plată; observi că e mai mult decât anul trecut, dar - în generozitatea ei - primăria îți oferă o reducere de 10% dacă plătești până la sfârșitul primului trimestru. Împreună cu formularul rece mai este în plic un mesaj cald de la Vanghelie, eternul primar, care îți spune ce greu a fost să izbândească în proiectele lui, totuși că a biruit, așa cum va face și de acum încolo.

Așa că mergi cu formularul la una din adresele indicate, unde observi că este o coadă lungă, dar numai pentru cei care plătesc în numerar. Dar iată o coadă mai scurtă, pentru cei ca tine, care au un card și nu ezită să-l folosească. Pentru moment, te bucuri că trăiești într-o țară mai înapoiată, cu mulți oameni care nu au card, altfel coada ar fi fost aceeași pentru toți. Mulțumim primăriei că ne oferă această posibilitate!

Dar lucrurile sunt prea frumoase ca să fie adevărate. Cineva îți spune că nu poți plăti doar cu formularul primit acasă, ci că trebuie să te duci în altă parte a clădirii, unde ți se înmânează un ”sumar de plată”. Te duci acolo, constați că trebuie să stai la altă coadă, timp în care te întrebi de ce nu poți primi acest sumar la ghișeul unde efectiv plătești.

Îți vine rândul, obții multrâvnitul sumar și întrebi la ce folosește. Funcționara îți explică: la plata cu cardul ți se dă doar un bon cu numele și suma plătită, dar nu scrie unde se duc banii. Acest sumar este o dovadă, pentru tine. Pleci de acolo către cealaltă coadă, confuz că ai primit o dovadă a plății înainte să plătești. Deși ai numai o persoană în față, durează atât de mult încât îți dai seama că mai bine plăteai în numerar.

O întrebi pe doamna dinainte ce problemă are, de stă așa mult funcționarul să-i facă niște calcule undeva în spate, iar ea îți explică cum în fiecare an îi apar restanțe, deși e cu plățile la zi, având dovezile necesare. Îți iei inima în dinți și bați în geam, ca să vină altcineva, o rogi pe funcționară să se ocupe de tine și de restul lumii până se rezolvă problema doamnei dinainte, ca să vă încadrați în orar.

Funcționara îți spune mărinimos ”hai să vă încasez” de parcă ar fi fost inițiativa ei, după care vine momentul culminat în care îți faci datoria de cetățean onest. Primești un bon ștampilat pe care scrie clar ”Direcția de Taxe și Impozite locale” și constați că sumarul cel faimos rămâne la ea. Ți se spune: ”Dacă doreați să-l păstrați, trebuia să cereți un exemplar suplimentar de la calculator”. 

Pleci spre casă, nu înainte de a face o poză cu modalitatea de plată prin bancă, ceea ce ar însemna să eviți contactul cu acești funcționari care se contrazic între ei, obligându-te să iei o notă de plată inutilă. Și uite așa îți dai seama ce bine ar fi fost să fi plătit taxele online. ”Ghișeul” virtual e deschis 24/7, plata online durează mai puțin de 5 minute și nu se percepe niciun comision. 

Sper că Răzvan Cotovelea, noul ministru al Societății Informaționale din România, va face mai mult decât să declare că a stat mult la ghișeu pentru a-și plăti impozitele. Aproape toți cei care își plătesc taxele se plâng de asta - am sesizat și noi problema evidentă, e nevoie de soluții. Poate soluția constă în bani, în schimbarea mentalității sau ambele, dar trebuie făcut ceva în privința asta.

2 comentarii:

 1. Ei bine, singurul lucru pe care trebuie sa il faci, ca sa eviti coada e sa iti faci cont la o banca care are homebanking... (sper ca nu a mai ramas vre-una care sa nu aiba)... si sa platesti online...

  Povestea este oricum, amuzanta! (pentru cititori)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este adevarat, dar pana te lovesti de problema asta ti se pare mai usor sa platesti direct la ei decat sa iti faci acel cont etc. Unii invata...the hard way.

   Ștergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.