luni, 24 martie 2014

Noul val de feminism

Relațiile dintre Rusia și Ucraina sunt în prezent în criză din cauza peninsulei Crimeea, dar cele două țări au cel puțin un lucru în comun: mișcarea (post)feministă controversată. Pussy Riot și respectiv Femen sunt asemănătoare în multe puncte, de exemplu pentru faptul că nu se tem de autorități sau de cei care nu sunt de acord cu ideologia lor, dar există și diferențe între cele două organizații.

Urmărind documentarul Ukraine is not a Brothel, am aflat că protestatarele de la Femen, o organizație prezentă acum în mai multe țări, care luptă pentru eradicarea patriarhatului, au (sau cel puțin aveau) ca lider un bărbat autoritar. Una din fete își explică acest paradox prin sindromul Stockholm: femeile din societatea ucrainiană sunt obișnuite să fie conduse de bărbați și nu se pot deprinde ușor cu ideea de independență.

Fetele de la Femen sunt faimoase pentru modul inedit de a protesta, și anume topless. Este o modalitate sigură de a atrage atenția, membrele grupului fiind tinere și frumoase. Deși luptă împotriva patriarhatului pe timp de zi, una din membre este (era) seara dansatoare exotică într-un club pentru străinii atrași de turismul sexual în Ucraina, ceea ce este din nou o contradicție.

Nu în ultimul rând, Femen protestează și împotriva modei ca industrie care determină femeile să se simtă complexate de felul cu arată, dar membrele grupului arată de fapt ca niște fotomodele. Una din fostele membre spunea că această ”strategie” elimină din start participarea unor voluntare prețioase, care nu au totuși încrederea necesară în silueta lor pentru a se afișa pe jumătate dezbrăcate în public.

Pussy vs. Putin este un film de documentare artistică, care prezintă povestea grupului Pussy Riot. Acesta a devenit cunoscut în toată lumea după ce a protestat împotriva lui Putin în cadrul unei catedrale, motiv pentru care trei protestatare au fost arestate. În prezent, două din ele sunt libere, dar noi proteste care încalcă legea ar putea să le readucă la închisoare. 

Explicația numelui Pussy Riot vine de la faptul că pisica, un animal domestic ce stă mai mult în casă, este simbolul femeii, care atunci când se revoltă strică ordinea casei reprezentând țara. Spre deosebire de Femen, Pussy Riot protestează doar în Rusia și se folosesc de muzica punk rock pentru a-și livra mesajul. Totuși, grupul are mai multă susținere internațională decât în țara de origine, unde populația este în general conservatoare.

Care ar fi explicația pentru care cele două grupuri au apărut în Europa de Est și nu în altă parte a lumii? În primul rând, această regiune este întârziată în privința egalității de gen. În al doilea rând este vorba de regimuri autoritare care ”cer” forme de protest atipice (mai ales în Rusia). Dar este importantă și sărăcia din cele două țări, care a împins multe femei către prostituție, așa că în prezent se simte nevoia unor noi modele de urmat, chiar dacă acestea sunt radicale (în special în Ucraina).

Mișcarea Pussy Riot poate fi de inspirație pentru feministe, dar și alte grupări anti-sistem din Occident, unde Femen sunt deja populare. Totuși, astfel de proteste nu pot apărea în majoritatea țărilor din lume în care femeile nu au drepturi egale cu bărbații - acolo unde este mai multă nevoie, pentru că pedepsele sunt crunte. De exemplu, în anumite țări femeile pot fi delapidate pentru un comportament de acest tip.

Ca în cazul tuturor protestelor din lume, criticii întreabă ”și ce au obținut cu asta?!”. Femen și Pussy Riot nu au adus efectiv schimbări ale situației pentru care protestau/protestează, ci mai degrabă și-au popularizat nemulțumirile, ceea ce este primul pas. Faptul că au indignat cu precădere musulmani și creștini ortodocși, printre alții, poate fi considerat însă un pas înapoi, pentru că aceste comunități se unifică împotriva lor.

Pussy vs. Putin a fost vizionat la festivalul One World împreună cu scurtmetrajul Toamna românească. Spectatorii au putut observa contrastul dintre cele două forme de protest, unul restrâns și agresiv, altul extins și pașnic. Cred că majoritatea protestatarilor admiră curajul celor de la Pussy Riot, dar personal nu ar face mai mult pentru cauza lor decât să participe la un marș - ceea ce este oricum mai bine decât să nu facă nimic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.