miercuri, 12 martie 2014

Mai multe despre documentare

Aseară am fost la avanpremiera în România a filmului High Tech, Low Life, un documentar despre dificultățile prin care trec doi bloggeri chinezi care vor să scrie altceva decât ”știri oficiale”, cât și despre evoluția lor în ultimii ani. Unul dintre ei, cu pseudonimul Zuola, a fost la București în 2009, la World Blogging Forum

Este impresionant cum acești doi oameni au perseverat în jurnalism cetățenesc, în ciuda presiunilor la care au fost supuși de către autorități sau chiar de propria familie. Cu siguranță există numeroși alți chinezi care au curajul să protesteze împotriva regimului, prin blogging sau alte metode, dar cei mai mulți rămân anonimi. Acest film ne face să ne imaginăm cum ar fi fost ca românii să aibă acces (restrâns) la Internet, dacă această tehnologie ar fi fost răspândită în anii comunismului.

Nu are rost să facem astfel de comparații, totuși, pentru că ”epoca de aur” românească se apropie mai mult de modelul cubanez (ca să nu spun nord-coreean) și nu de capitalismul autoritar din China zilelor noastre. Pe lângă discuția despre film, am avut și ocazia să vorbim cu Alexandru Solomon, directorul festivalului One World Romania.

El ne-a spus, printre altele, că temele festivalului sunt alese cu câteva luni înainte, în funcție de documentarele care apar și subiectele lor. Împreună cu o colegă, Alexandru Solomon vizionează anual vreo 300 de filme, din care alege 50 care vor fi proiectate la One World. Un documentar nu poate fi 100% obiectiv, pentru că regizorul are propria lui viziune despre evenimentele pe care le prezintă, dar poate fi în cel mai bun caz onest, mai spune Solomon. 

Mi se pare fascinant că acest festival continuă să existe, deși românii sunt atât de apatici când vine vorba de drepturile omului. La fel de fascinant mi se pare că există oameni care se zbat să obțină finanțare pentru astfel de filme necomerciale. După cum ne-a explicat Alexandru Solomon, documentariștii au de obicei mai mult de o singură ocupație; Zuola, de exemplu, era vânzător de legume, dar nu vă spun mai multe pentru că e posibil să doriți să vedeți ”Viață simplă, tehnologie înaltă”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.