joi, 6 martie 2014

Hollywood-ul ne pune pe tavă merele discordiei

Premiile Oscar s-au dat deja, dar dezbaterea despre filme nu se termină niciodată. Ca și fotbalul, politica sau religia, opțiunile estetice sunt ceva care trebuie constant discutat. Asta pentru că fiecare dintre noi are dreptate și e necesar să-i convingem pe ceilalți de asta, mai ales când e vorba de arta cinematografică. Dacă nu sunt de acord cu noi, e clar că greșesc.

Să luăm de exemplu premiile Academiei de Film Americane din 2014 (date pentru filme din 2013). Cel mai bun film, ”12 ani de sclavie” este pentru unii o dramă emoționantă și pentru alții: ”A luat Oscarul din motive politice”. Premiul pentru cea mai bună regie a mers la ”Gravity”, despre care unii cred că trebuia să ia și Oscarul pentru cel mai bun film, pentru că a fost mai captivant decât celelalte nominalizate. Dar sunt și păreri contrare: ”Cum să-i dea lui Cuaron premiul pentru regie când filmul ăsta e făcut pe calculator?!”

Trecem la actori. Oamenii au apreciat în general rolul principal făcut de Matthew McConaughey în Dallas Buyers Club, acesta fiind primul film ”bun” în care el joacă, dar sunt și cei care comentează: ”I-au dat Oscar pentru că a slăbit mult și s-a urâțit, nu că merita”. La fel, Jared Leto ar fi luat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru că interpretează un travestit, deci e tot un fel de corectitudine politică...

Controversele nu se opresc la filmele care au câștigat, ci și la altele nominalizate. ”Lupul de pe Wall Street” a divizat cel mai mult opiniile. Am citit recent un comentariu în care cineva spunea că nu s-a uitat la film pentru că a ațipit la trailer. Asta mi-a amintit de persoanele care nu reușesc să rămână treze la niciun film, fie el comedie, thriller sau orice altceva, pentru că se uită la ele acasă, seara târziu, după o zi lungă și obositoare. Dar pretenția lor la un film este ”măcar să nu mă adoarmă”!

Nu este primul an când oamenii se plâng de filmele care primesc premii Oscar. Anul trecut, câștigătorul - ”Argo” - a fost destul de popular, dar în 2011 aproape nimeni nu a înțeles de ce un film mut alb-negru (”Artistul”) a câștigat. Părerile sunt împărțite și în privința filmului ”Discursul regelui”, despre care unii au spus că e ”bun, dar nu de Oscar”, iar alții că nu e bun deloc, deși acest film are mulți fani.

Aș putea să continui cu exemple, retrospectiv, până la începuturile decernării acestor premii. De fapt, este interesant de urmărit ce nominalizări s-au făcut în fiecare an și dacă filmul câștigător a trecut testul timpului. Nu puține sunt cazurile când filmul de Oscar a fost uitat, iar altul a rămas un reper cinematografic. Asta nu înseamnă neapărat că Academia a greșit, pentru că aici nu e vorba de matematică, dar cinefilii sunt contrariați când filmele lor preferate nu câștigă niciun premiu, sau nu un premiu ”important”.

Alții în schimb consideră că aceste premii nu sunt deloc importante pentru a stabili valoarea unui film, pentru că nu fac decât să mărească numărul de spectatori la cinema sau vânzările de DVD-uri. De fapt, mai nou cresc dowload-urile ilegale pentru că oamenii nu știu la ce să se uite din multitudinea de filme de pe Internet și un premiu atât de mediatizat este un criteriu. Doar dacă este dat de americani, că juriul de la Cannes sau alte festivaluri nu e relevant pentru gustul omului de rând.

În concluzie, dacă aveți chef de ceartă, întrebați pe cineva ce filme îi plac și apoi explicați-i de ce respectivele filme sunt niște porcării. O să vedeți cum se aprinde sau în cel mai rău caz vă ignoră, purtându-vă ranchiună pentru că sunteți snobi sau uitându-se de sus la voi, ca la niște neghiobi. Din arsenalul de jigniri încercați să rețineți:
- ”la filmul ăla n-am rezistat să mă uit mai mult de 20 de minute pentru că scenariul e prea simplist / complicat”
- ”actrița aia n-ar fi în stare să exprime o emoție nici dacă viața ei ar depinde de asta / e prea teatrală”
- ”m-a enervat coloana sonoră / ce era cu costumațiile alea idioate” etc
Oricum ar fi, nu aveți cum să fiți de acord în totalitate cu altă ființă umană când e vorba de filme. Dar uitați-vă în continuare la filme multe și diverse, ca să aveți ce critica.

Un comentariu:

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.