joi, 31 octombrie 2013

Domnișoara Christina

Filmul după nuvela omonimă a fost prezentat întâi la TIFF (în iunie 2013), iar aseară a avut loc, la Afi, avanpremiera din București. Azi, de Halloween, are loc premiera în rețeaua Cinema City din țară, iar de mâine va putea fi vizionat în mai multe orașe. Este o perioadă a anului potrivită pentru un film fantasy / thriller / horror, mai ales pentru cinematografia românească cea mult prea neorealistă.
Cei care au citit cartea lui Eliade știu deja despre ce este vorba, pentru că 90% din replici sunt identice în scenariul filmului. Producătorii au adăugat un prolog, și anume o conversație în tren, care se leagă totuși de ceea ce este povestit de scriitor și un epilog prezentat la începutul filmului, în timpul genericului. Acesta din urmă este o ”invenție” care aduce valoare adăugată ecranizării.
Publicul din sală a fost plăcut impresionat de film, având în vedere reacțiile pozitive de la discuția cu regizorul și actorii, cât și numărul relativ mare de întrebări puse. Astfel, am aflat, printre altele, că Miss Christina va merge la un festival de film fantastic de la Bruxelles și că producția a durat 2 ani, dar au trecut anterior câțiva ani până să se obțină fondurile necesare - 1,2 milioane de euro.
Dintre actori, cel mai mult m-a impresionat Ioana Sandu, actrița-copil care o interpretează pe Simina. Ea a fost de-a dreptul înfricoșătoare în film, dar a avut mult umor când a declarat, după film, că scena cea mai dificilă nu a fost cea în care a trebuit să-l sărute pe Tudor Istodor (un bărbat în toată firea), ci să aibă convulsii în brațele altui actor, Ovidiu Ghiniță.
Un lucru interesant a fost că actrița din rolul d-rei Christina (Anastasia Dumitrescu) aduce aminte de o Maia Morgenstern tânără, ceea ce e potrivit, pentru că Maia o interpretează pe sora Christinei, 30 de ani mai târziu. Muzica filmului a fost compusă de un britanic pe care directorul de sunet a avut norocul să-l întâlnească la Londra și este foarte bună. Nu în ultimul rând, locurile unde s-a filmat sunt foarte frumoase, iar efectele speciale completează perfect atmosfera.
Din păcate am stat departe de ecran și nu am avut decât camera de la telefon, deci tot ce am fotografiat este poza asta micuță cu regizorul (la microfon) și o parte din actori. N-am avut nici măcar un marker ca să obțin autografe pe afișul filmului. Mai multe informații despre film puteți găsi pe site-ul oficial, ca și în acest articol

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.