vineri, 23 august 2013

A munci sau nu, aceasta este întrebarea

Un om stătea toată ziua tolănit într-o barcă, plutind pe lac. Un altul, mai harnic, vine și îi spune:
- În loc să stai așa degeaba mereu, mai bine ți-ai lua și tu un serviciu; la început vei face mai puțini bani, dar cu timpul salariul va crește și vei putea să economisești. 
- La ce mi-ar servi asta?
- Păi, de exemplu, ai putea să-ți cumperi la pensie o barcă și să te relaxezi cât e ziua de lungă.
- Ce ți se pare că fac acum?!
Pentru a împărți oamenii în mod simplist în două categorii, voi spune că există ambițioși și există cei care se mulțumesc cu puțin. Altfel spus, avarii și leneșii. ”Tuturor ne plac lucrurile gratis”, dar nu suntem cu toții desprinși de presiunile societății de a ne îmbogăți în plan material. Cât de mulți oameni se află în fiecare tabără? Răspunsul poate veni în urma unui amplu experiment social european.
După semnarea Tratatului de la Lisabona în 2007 (intrat în vigoare din 2009), a fost introdusă în Uniunea Europeană Inițiativa Cetățenilor Europeni. Poate cea mai controversată inițiativă de până acum, sau cel puțin de mai mare interes pentru România, este cea pentru un Venit Minim Necondiționat. Există deja în statele membre venituri de bază garantate, pentru cei care nu pot lucra; dar la noi în țară, de exemplu, ele sunt foarte mici comparativ cu coșul zilnic de cumpărături. Dacă cel puțin 1 milion de cetățeni europeni semnează petiția, Comisia Europeană va iniția însă o propunere legislativă prin care veniturile acestea să fie considerabil mai mari.
Inițiatorii au propus, ca sursă pentru aceste venituri, majorarea taxelor pentru speculații financiare, care în ziua de azi produc mult mai mulți bani decât industriile bazate pe mână de lucru numeroasă. Deși nu este un stat rentier, UE s-ar putea comporta ca atare, având ca principală resursă ingineriile financiare, dacă acestea ar fi controlate mai mult de guverne și mai puțin de corporații, ca în prezent. Este greu de crezut că o astfel de idee s-ar putea transforma în realitate, totuși este o posibilitate.
În caz că propunerea va fi adoptată ca lege, acest lucru ar avea probabil ca efect modificarea legilor referitoare la imigranți. Ar fi mai mulți aspiranți la cetățenia unui stat membru UE, dar ar deveni imposibilă susținerea financiară a unui număr prea mare de asistați social. Să luăm drept comparație Emiratele Arabe Unite care, ca și alte țări din Orientul Mijlociu bogate în petrol, nu impune taxe pe venit (o facilitate diferită, dar cu un impact asemănător - mai puțin bani la buget). Totuși, din populația totală a EAU, doar 16,6% sunt cetățeni, restul fiind format din beduini și expați, care nu beneficiază de aceleași drepturi ale omului. Iar cetățenia se acordă acolo foarte greu spre deloc.
Un alt efect ar fi puterea mai mare de cumpărare a unei părți din populație care trăiește acum la limita subzistenței. Mai mulți bani pe piață (și nu în bancă) încurajează economia de consum, cu bunele și relele ei. Printre avantaje putem enumera relansarea industriilor care oferă bunuri și servicii de bază: mâncare, haine, benzină, mobilă și chiar locuințe. Dar acestea ar trebui să fie produse de europeni și nu importate, pentru un impact pozitiv asupra reducerii șomajului.
Revenim astfel la hibele care se întrevăd în aplicarea inițiativei privind VMN, printre care absența lucrătorilor care să facă muncile de jos, muncitori care între timp se vor fi emancipat. Și astfel se ajunge la un paradox: deși legile privind cetățenia vor fi înăsprite, am avea în Europa mai multă forță de muncă din lumea a treia, care va fi intens exploatată. Asta pentru că roboții care să facă respectivele munci au rămas încă în filmele SF.
Cel mai puternic argument pentru implementarea acestui proiect este faptul că mulți cetățeni UE vor fi împuterniciți, pentru că banii, fie și puțini, oferă practic mai multe libertăți decât Constituția. Dar Europa nu ar deveni mai justă pentru imigranți, deși ne consolăm cu gândul că muncitorii străini câștigă în UE mult mai bine decât în țările lor de origine. ”Nimeni nu-i obligă să vină aici” vor spune unii, dar foamea sau teama de război se pot comporta ca niște stăpâni de sclavi.
Ar trebui să ne considerăm deci norocoși că avem măcar posibilitatea de a nu munci. Iar pentru cei care aleg acest drum, apare altă dilemă, și anume ce să facă cu timpul liber. Inițiatorii sugerează, printre altele, să ne ocupăm de creșterea copiilor (care ar avea și ei VMN, gestionat de părinți). Iată, s-a rezolvat și problema declinului demografic european. Oare copiii noștri, când se vor face mari, ar vrea să muncească dacă ar observa că banii chiar ”cresc în copaci”? Avem motive să sperăm că da, având în vedere că nici copiii de bani gata nu fac carieră doar în domeniul dependenței de droguri.

4 comentarii:

 1. Foarte interesant articolul, mai ales ca se leaga de articol pe care l-am citit acum cateva zile: http://pambuccian.com/2013/08/21/amintiri-din-viitor-i/

  Inca de pe vremea Imperiului Roman se stia ca atata vreme cat circul - oferit de media - si painea - care tocmai se doreste a fi introdusa, se pare, la nivel european - sunt prezente, masele sunt fericite si usor de controlat.

  Asta pana se ajunge la colaps...

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc pentru apreciere! Totusi, nu cred ca circul si painea in sine duc la colaps. Masele fara paine sunt si ele usor de controlat. Macar sa fie fericite...

  RăspundețiȘtergere
 3. Un articol plin de informatii eronate:
  Mai uitati-va putin pe legislatia UAE si Qatar sau Saudi Arabia si veti veeda ca nu numai cetatenii sunt scutiti de impozite si taxe ci si expatii, deoarece toata lumea acolo traieste de pe urma productiei si vanzarii de petrol si gaze naturale (economia se bazeaza pe cerere si oferta), asa ca mai usor cu aberatiile socialiste, ca daca toata lumea crede ca zapada e neagra asta nu o face neagra.
  Somn usor si vise europene din ce in ce mai placute

  RăspundețiȘtergere
 4. Dragos, am modificat fraza legata de taxe in UAE, iti multumesc. Asta nu schimba cu nimic faptul ca acolo peste 80% din populatie nu are aceleasi drepturi ca cetatenii - nu e vorba doar de imigranti. Te invit sa citesti despre abuzurile care au loc in UAE inainte sa spui ca sunt ”aberatii socialiste”.
  Spui ca articolul e plin de informatii eronate, care sunt celelalte? Mai ales ca eu am facut in general presupuneri pe baza unui proiect si nu am prezentat fapte.
  Zapada n-o fi neagra, dar poate fi gri (inchis) :; O zi capitalista buna iti doresc!

  RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.