miercuri, 17 iulie 2013

Noi o scoatem la capăt când se stinge lumina...

...Și nu știm niciodată a cui a fost vina. Spiritele rele din casa în care am locuit nu bântuiau doar instalațiile sanitare, ci și pe cele electrice. Nici acum nu-mi explic de ce radioul antic din bucătărie pornea și se oprea singur. În schimb, m-am prins într-o zi că întrerupătorul luminii de pe hol are o șmecherie: nu era suficient să-l apeși, trebuia să tragi de el (scoțându-l ușor din perete) ca să se aprindă becul. M-am bucurat că lustra era în regulă și că nu mai trebuia să folosim un lampadar trist.
Într-un timp, și plafoniera din baie era stricată, așa că utilizam o veioză băgată în priza din afară, de lângă ușă. Cum veioza stătea într-o poziție demnă de un echilibrist, pe closet, nu e de mirare că într-o zi i-am găsit cioburile în apă. Atunci am apelat la un amic electrician amator, care a reușit să reaprindă becul din tavan; mi s-a părut mai destoinic decât Edison însuși.
Mai sărea din când în când și câte o siguranță, însă când tabloul electric a cedat nervos, lăsându-ne fără lumină sau vreo priză funcțională, a fost mai trist. Mi-am dat atunci seama că e greu să trăiești în secolul XXI fără curent electric: mâncarea se strica încet în frigider, bateriile laptopurilor se epuizau și nu puteam nici măcar să citesc o carte, fiind seară.
Am creat o atmosferă romantică aprinzând lumânărele în tot apartamentul, ca să nu mai orbecăim. Ne-am folosit rețeaua de prieteni pentru a da de un electrician profesionist, până nu ni se stingeau telefoanele. I-am explicat situația rugându-l să vină cât mai rapid. Răspunsul lui a fost că i s-a terminat programul pe ziua respectivă. Am insistat atunci să vină a doua zi, la prima oră. Replica lui a fost: ”Păi mâine e sâmbătă”. Și după sâmbătă urma duminică, evident.
Într-un final, problema a fost remediată și ne-am bucurat că n-a fost mai rău. În cazul în care firele ce conduc electricitatea se ard, pot apărea diverse stricăciuni la electro(cas)nice și, mai grav, pot izbucni incendii. Primul lucru pe care trebuie să-l faci, în cazul ăsta, e să întrerupi curentul - dacă încă mai merge - și să încerci să stingi focul (poți suna la 112, dacă e mare). Reține că asigurarea nu acoperă pagubele produse de faptul că nu ai luat măsuri să le limitezi. Cum trebuie procedat la un asigurător obișnuit pentru a obține plata daunelor? E destul de complicat.
Trebuie să te prezinți la punctul de lucru al companiei, pe raza căruia domiciliezi și să soliciți un formular de ”avizare daună” pe care îl completezi. Formularul conține rubrici în care se completează date exacte ale producerii evenimentului, de aceea, în cazul în care nu ai fost prezent la producerea evenimentului care a produs paguba, va fi nevoie sa depui la dosar declarații ale persoanelor care au fost martore. Pentru deschiderea dosarului de daună este necesar să ai la tine cartea de identitate și o copie a poliței de asigurare. În urma prezentării acestor documente și a completării avizării, inspectorul de daună va deschide un dosar și îți va înmâna o notă de constatare pe care sunt înscrise numărul dosarului, numele inspectorului, care sunt pașii de urmat și care sunt documentele necesare finalizării dosarului...
Alte sfaturi utile, ca să nu vă accidentați și să nu vă distrugeți aparatura prin casă, e să puneți un tablou electric nou - în caz că aveți unul de tip vechi - și să faceți instalații speciale (dacă nu schimbați toate instalațiile) pentru mari consumatori de energie electrică cum ar fi mașina de spălat sau aerul condiționat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.