vineri, 12 iulie 2013

Cât timp va mai fi România campioana biodiversității europene?

Cu toate că nu ne comparăm cu Rusia, o întindere ce acoperă mai multe zone climatice, putem să ne mândrim cu o țară bogată în peisaje frumoase și variate. Învățăm la școală despre numeroase specii de plante, nume de munți și râuri, dar tindem să uităm că oriunde aproape de noi există cel puțin un deal pitoresc, o pădure de poveste sau o localitate unde se mai păstrează vechi meșteșuguri.
De-a lungul timpului, vom uita și că pe teritoriul României erau cândva animale sălbatice care au dispărut din cauza vânatului excesiv. În fața intereselor economice, cum ar fi mineritul, agricultura, transporturile sau industria, protecția mediului pare doar o piedică. Trăim într-o țară care are nevoie să se dezvolte, dar este această dezvoltare una de tip durabil?
Suntem atât de obișnuiți să exploatăm natura încât nu realizăm că, fără biodiversitate, nu am mai avea mâncare, lemn, materiale textile, ca să enumăr doar câteva. De asemenea, nu am mai beneficia de serviciile pe care ecosistemul ni le face: purificare apei și aerului, protecție împotriva inundațiilor și multe altele. Totuși, sunt conștientă că acestea nu sunt lucruri evidente pentru oricine.
Cei care nu sunt încă convinși de importanța biodiversității, cât și toți ceilalți, pot consulta site-ul acesta, ca să se informeze despre rețeaua europeană Natura 2000 și să poată beneficia de oportunitățile oferite. Una din ele este descoperirea siturilor din bioregiuni. Așa vor afla, de exemplu, că avem o regiune pontică (litoralul și apele teritoriale din Marea Neagră), iar unul din siturile de importanță comunitară este Vama Veche - 2 Mai:
”Arealul marin Vama Veche - 2 Mai reprezintă o combinație aproape unică la litoralul românesc, cuprinzând cea mai mare varietate de habitate elementare, zona fiind considerată un adevărat mozaic. Viața bentică* și pelagică** extrem de bogată, raportată la biodiversitatea din zonă, constituie punctul de referință pentru litoralul românesc, precum și zona de refugiu și reproducere pentru multe din organismele marine.”
*care trăiește pe fundul apelor;
**deasupra zonelor de fund (începând de la adâncimea de 200 m).
Această rezervație naturală se află între stațiunile Vama Veche și 2 Mai, ambele având o istorie a diversității etnice. Începând cu anul 2000, s-a construit masiv în zonă, de aceea a fost înființată asociația Salvați Vama Veche, care din păcate nu a reușit să salveze mai nimic: cohortele de turiști care-l ascultau pe Tudor Chirilă au făcut ca cele două localități, cândva liniștite cătunuri pescărești, să devină stațiuni tipic estivale.
De parcă nu era de ajuns, de curând a apărut o altă vulnerabilitate: grupul energetic american Chevron, având concesiuni pentru a prospecta gaze de şist în România, a primit aprobarea pentru a face lucrări de explorare în zonă, deși acordul care le dă acest dreptul este ilegal, susțin activiștii. Este o dovadă în plus că la noi se vorbește mult de sustenabilitate, dar nu se face mai nimic în această privință.
Rămâne doar să sperăm că ne vom deștepta, până nu e prea târziu, din ”somnul cel de moarte”. Primul pas este să realizăm că mergem într-o direcție greșită. Al doilea este să ne dăm seama cum este mai bine să acționăm pentru a schimba direcția. Deocamdată, se pare că nu am trecut nici de primul pas.

2 comentarii:

  1. E o lupta continua! Intotdeauna se spune ca trebuie sa ne dezvoltam economic, ca suntem in urma...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am vizitat pana acum de aceasta rezervatie. De fapt, e prima data cand aud de ea. Este pacat pentru ca avem atat de multe pe un teritoriu atat de mic si nu stim sa exploatam asta.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.