miercuri, 26 iunie 2013

Știți cine sunt eu? Sunt cetățeancă europeană și am drepturi

Nu ați văzut clipul ăsta și variantele cu rochia și hotelul? Glumiți! Dar să lăsăm gluma la o parte: 2013 e anul european al cetăţenilor. În jur de 500 de milioane de cetăţeni beneficiază de drepturi ce vin o dată cu aderarea țării lor la Uniunea Europeană. Printre aceștia se numără și aprox. 3.000 de locuitori ai comunei Cetățeni, din Argeș, Muntenia, România. Este anul lor.

Oare câți locuitori ai comunei Cetățeni știu că anul acesta se sărbătoresc 20 de ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Maastricht, prin care a fost introdusă cetățenia europeană? În 1993, România nu era în UE, dar începând cu 2007 au și ei, Cetățenii, un set de drepturi suplimentare printre care dreptul de a beneficia de protecție consulară în străinătate în aceleași condiții ca resortisanții unui alt stat membru atunci când țara lor de origine nu este reprezentată.

Exercitarea acestor drepturi se răsfrânge și asupra economiei europene - libera circulație are ca efect mai mulți muncitori în străinătate. O Cetățeancă pe numele Maria, de pildă, s-a dus să lucreze în Italia (ca muncitoare necalificată), fiindcă nu-i ajungea pensia din țară. Față de o concurentă din Ucraina la acest loc de muncă, Maria are avantajul că nu îi trebuie pașaport și nici viză, ci doar act de identitate.

Totuși, Raportul Comisiei Europene din 2010 privind cetăţenia UE indică faptul că cetăţenii europeni nu își cunosc drepturile, cum ar fi cel de stabilire în alte ţări ale Uniunii. Dacă ar ști că nu au niciun impediment în exercitarea drepturilor, mă întreb câți dintre locuitorii din Cetățeni ar pleca spre locuri mai ”însorite” ale continentului european. Ultimul să stingă lumina!

Intrarea în UE nu a venit doar cu drepturi, ci și cu stânguri, adică obligații și retricții. Cetățeni e o localitate subcarpatică ce ar putea profita mai mult de turismul rural, având, în afară de frumusețe naturală, și câteva îmbunătățiri antropice (monumente istorice ca de exemplu așezările antice și medievale din zonă). Însă majoritatea locuitorilor se ocupă cu agricultura de subzistență, pentru că nu își permit ferme ce respectă standardele europene.

Drepturile nu sunt mare lucru dacă nu ai în plus competențe sau oportunități de a le exercita. Importantă e și educația civică. Nivelul de pregătire a populaţiei comunei Cetățeni este destul de scăzut, ponderea cea mai mare având-o persoanele care au ca pregătire gimnaziul și cei care au absolvit doar școală primară, spune site-ul primăriei. Dar asta nu i-ar împiedica pe locuitori să învețe mai mult despre cum îi afectează faptul că sunt cetățeni ai unei țări UE.

De fapt, majoritatea românilor ar putea fi mai bine informați decât din știrile de tip ”UE vrea sa ne interzică micii”.

2 comentarii:

  1. Crezi co femeile din mediul rural au sentimentul că aparţin comunităţii europene? Copiii sărmani ştiu că au dreptul la o viaţă decentă?

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca nici barbatii bogati din mediul urban nu au acest sentiment.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.