sâmbătă, 29 iunie 2013

Cum să amâni să faci ce-ți propui

Fiindcă cel mai citit articol de pe acest blog este ”Cum să minți” (din păcate), iată și un ghid al leneșului procrastinatorului în 10 pași simpli:
1. Gândește-te că o să eșuezi. Ți-ai propus de exemplu să slăbești, deci trebuie să ții regim. Ei bine, din experiență știm că persoanele care țin o eternă dietă sunt în general grăsuțe, așa că șansele tale de reușită sunt destul de mici. Extrapolează la orice altceva.
2. Fie-ți teamă de succes. Să zicem că nu ai fost atent(ă) la primul pas și nu ți-e frică de eșec. Dar, folosind același exemplu, închipuie-ți că va trebui să-ți modifici toată garderoba în cazul în care slăbești. Și poate nu ai bani de haine noi sau mers la croitor. Iar dacă te îmbogățești, o să ajungi probabil să te droghezi și o să mori de supradoză. Deci stai în banca ta.
3. Teme-te de orice imperfecțiune. Ți-ai propus să mergi la sală ca să fii în formă și să arăți mai bine. Am vești proaste pentru tine: nu o să fii niciodată la fel de atletic(ă) precum instructorii de acolo, care fac asta toată ziua. Decât să te faci de rușine în vestiar cu părțile corpului tău care sunt nemusculoase, mai bine te resemnezi și rămâi acasă.
4. Obișnuiește-te să amâni. Poate ești din născare un om conștiincios, care are un program de care se ține. Află că până acum ai trăit în mod greșit; dar nu te panica, orice învăț are dezvăț. Descoperă ce bine e să stai degeaba când ai o grămadă de lucruri de făcut și fă-ți din asta un stil de viață.
5. Nu căuta plăcerea în lucrurile care trebuie făcute. N-o s-o găsești acolo, pentru că ea se află în altă parte. Chestia aia cu satisfacția datoriei împlinite e de pe vremea părinților și bunicilor. Alătură-te curentului actual și găsește-ți prieteni care amână lucruri, ca și tine sau chiar mai mult. Puteți împărtăși unul altuia cât de mult v-ați amânat treburile.
6. Spune-ți că ai toată viața înainte pentru a face orice. Speranța de viață e în creștere, deci ce motiv ai să-ți iei o diplomă acum, când se poate și la anul? Cât despre găsirea unui partener cu care să întemeiezi o familie, asta mai poate aștepta cel puțin un deceniu. Fii indulgent(ă) cu tine, nu poți să le faci pe toate dintr-o dată!
7. Caută distracții și distrageri. Vrei să lucrezi la raportul ală care trebuie predat până mâine? Bine, dar întâi verifică-ți mailul, neapărat. Poate cineva ți-a trimis un mesaj la care ai vrea să răspunzi. Mai departe, trece rapid în  revistă ce se mai întâmplă pe Facebook. Acolo te poți angaja într-o discuție pe Messenger, după care ești liber să dai click pe câteva linkuri cu articole, videoclipuri etc.
8. Caută senzații tari. N-are rost să faci bungee jumping și alte prostii când te poți bucura de aceeași tensiune și euforie făcând pe ultima sută de metri ceva ce se putea face fără stres, dacă respectai planul. Parcă îți dă și un sentiment de superioritate să știi că ai terminat în două ore ceea ce alți fraieri fac într-o săptămână.
9. Trăiește în necunoscut. Te doare ceva și nu ai mai fost la un control medical de ultima oară când te-a luat salvarea? Nu te du să te consulte, medicii nu vor face decât să-ți confirme că ai o boală incurabilă. Acceptă misterul și nu strivi corola de minuni a lumii. Nu poți controla când mori, doar D-zeu știe.
10. Nu fragmenta un proiect. Proiectul nu se poate sparge în bucățele manevrabile, fiind un tot unitar. Ori gestionezi ansamblul, ori nimic. Și pentru că în anumite situații proiectul este foarte complex ca să poată fi soluționat direct, cel mai bine este să renunți la el. Amânarea e mama anulării.

Sper că vei folosi sfaturile de mai sus în sensul psihologiei inverse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.