joi, 30 mai 2013

Saracii elevi, bogatii detinuti


De curand a aparut ceva nou pe agenda publica: cresterea alocatiilor pentru elevi, care din 2009 au ramas la suma derizorie de 42 de lei. O propunere normala din partea unei coalitii de stanga, care e deja de un an la guvernare. Dar cum a fost mediatizata aceasta initiativa este problema. Pentru a arata cat de mici sunt alocatiile, initiatorii proiectului au facut cateva comparatii: intretinerea lunara a unui detinut costa vreo 2.500 lei, a unui caine fara stapan 375 lei (???) etc.

Din punctul meu de vedere, se aduna mere cu pere; intretinerea unui detinut presupune cazare, masa, paza samd pe care nimeni altcineva decat statul nu le-ar putea oferi. Elevii, in schimb, sunt sustinuti financiar de parintii lor. Daca nu au parinti, sunt crescuti in orfelinate, in conditii asemanatoare cu o inchisoare, si acolo s-ar putea face o comparatie de cheltuieli cu detinutii, eventual. Da, e revoltator ca suma pentru copiii institutionalizati e de 16 ori mai mica decat suma pentru detinuti, ceea ce nu inseamna ca trebuie scazuta cea din urma, ci marita prima.

Or, dna Doina Pana, ministru delegat pentru dialog social, insista ca nu e de-ajuns sa maresti alocatiile, pentru ca banii pentru "puscariasi", cum se exprima ea, sunt prea multi. Pai da, daca nu ai de unde sa creezi un buget suplimentar, totusi doresti sa-ti creasca popularitatea, o solutie trebuie gasita. Pun pariu ca exista mai multi parinti cu drept de vot decat detinuti.

De fapt, analogia elevi - detinuti este proasta. Daca in alocatia elevului nu sunt incluse chiria scolii, salariul profesorilor si altele asemenea, intretinerea detinutului este "all inclusive". Pe de alta parte, stau si ma intreb - oare chiar atat de multi bani se duc in sistemul penitenciar in folosul detinutului, sau banii se mai si "pierd" pe drum? Din cate stiu eu, la noi nu sunt conditii tocmai ca in Norvegia, unde comiti o infractiune ca fii prins si sa traiesti mai bine decat liber in Romania.

Dar sa revenim la elevi. Spre deosebire de inchisori, unde sunt mai mult sau mai putin aceleasi conditii, nu toti copiii beneficiaza de aceeasi situatie materiala. Nu poti face abstractie de faptul ca unii parinti sunt mai bogati decat altii. O sa dai o alocatie de 200 de lei si unui copil a carui familie nu are nevoie de acesti bani, luand de la noi toti? Sau o sa dai mai multi bani celor saraci, incurajandu-i sa nu munceasca, pentru ca avand cativa copii castiga tot la fel de multi/putini bani?

Sunt  multi cei care vor spune ca aceasta masura nu ar face decat ca romii sa aiba si mai multi copii decat au, pe cand romanii nu vor face mai mult de un copil - in loc de 158 de lei in plus, mai bine economisesti toti banii suplimentari pe care ii cheltui cu un copil. Dar acestia uita ca nu este o alocatie pentru copii, ci pentru elevi. Este o mare diferenta intre copilul care sta la scoala pana la 18 ani (si dupa) si cel care nu este dat la scoala sau face doar patru clase.

Dar, in loc sa aduca in discutie aceste probleme, alesii poporului nu fac decat sa-si aleaga un tap ispasitor (acum cativa ani, erau bugetarii): elevii au alocatii prea mici pentru ca ii tinem in puf pe niste delicventi. E adevarat ca oamenii aia sunt la inchisoare pentru un motiv serios, dar nu poti sa-i acuzi ca si-au calculat singuri costurile de trai. Din punctul asta de vedere, sunt la fel de inocenti ca niste copii.

Un comentariu:

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.