vineri, 17 mai 2013

Inovatie romaneasca

Pe vremea cand descopeream eu Bucurestiul, una din statiile de metrou se chema "Semanatoarea", dupa fabrica de acolo. Intre timp, fabrica s-a inchis si cei de la Metrorex s-au gandit sa redenumeasca anumite statii care sunau...comunist, punand in loc inclusiv numele unor personalitati de marca. Atunci am auzit de Petrache Poenaru, pe care l-am cautat pe Google si mi-am amintit ca el este celebrul inventator al stiloului.
Petrache Poenaru, nascut in 1799, a fost un personaj interesant in istoria nationala, fiind primul roman care s-a plimbat cu trenul, la un an dupa ce acesta a fost introdus Anglia. Pentru cinci luni, a fost haiduc si pandur alaturi de Tudor Vladimirescu, pe care l-a convins sa scoata o "foaie de propaganda", un ziar de-a dreptul revolutionar prin noutatea lui. In 1836, a insistat sa se introduca sistemul metric in Tara Romaneasca. El a participat si la Revolutia de la 1848, facand parte din Comisia de Eliberare a Robilor.
Desi a fost mai degraba un mare pedagog, promotor al invatamantului de stat, Petrache Poenaru a devenit unul din cei mai cunoscuti inventatori romani; studiind in strainatate, lua multe notite si a vrut sa eficientizeze acest procedeu, asa ca a inventat Condeiul portaret fara sfarsit, alimentandu-se insusi cu cerneala. Numai pentru numele acesta si tot merita sa devina membru al Academiei.
Este adevarat ca astazi utilitatea unui stilou (fie el imbunatatit) sau altor instrumente de scris nu mai pare atat de mare in conditiile in care scriem mai mult la tastatura. Dar exista in continuare pe lume oameni care iubesc sa scrie de mana si dau relativ multi bani pe colectionarea de stilouri, mai ales in tari in care caligrafia mai este apreciata. Asa se intampla cu cele mai multe inventii, probabil; ele pot fi depasite, dar din ceva inedit ajung altceva - clasic, care poate fi inca valoros.

Un comentariu:

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.