miercuri, 22 mai 2013

Imprimanta color ca instrument al puterii

Melania sta pe scaunul ei directorial in fata unui ecran cu o pagina colorata, pe care ar vrea sa o prezinte intr-o sedinta unor potentiali colaboratori. Doar ca sala de meeting pe care asistenta ei cea noua a reusit sa o programeze in cladirea lor de birouri nu este dotata cu un proiector, deci ar trebui sa imprime pagina. Dar de la formatul digital la foaia tiparita e cale lunga in compania unde munceste, si asta nu pentru ca ar fi un mediu de lucru foarte "verde".

Firma pe care o conduce Melania, Classic Business, face parte din holding-ul Corporate Simphony. De fapt, firma este mai mult un departament al unei companii mai mari si mai putin un IMM de sine statator. De aceea, Melania nu poate controla anumite lucruri dirijate de sus, cum ar fi utilizarea unei imprimante color. Straturile superioare ale birocratiei au decis ca nu toate birourile au nevoie de imprimante color, asa ca s-au achizitionat pentru majoritatea multifunctionale alb-negru.

Astfel, printul unei pagini color nu este atat de simplu cum pare, nici macar pentru manager, pentru ca firma nu detine resursele sa faca asta - adica un cartus cu rosu, verde si albastru, ci trebuie sa apeleze la o alta subsidiara, Opera Consultants, specializata in acest sens. Numai ca la Operatori apeleaza toate celelalte numeroase firma subsidiare, motiv pentru care s-a inventat in holding un sistem de asteptare. Acesta nu este ca la banca, pe principiul primul venit, primul servit, ci se ia in calcul urgenta, pretextul find ca unele departamente firme au proiecte mai importante decat altele. Iar procesul de aprobare, care evita consumul excesiv de culoare, facand probabil o deosebita economie corporatiei, dureaza mai mult decat sa mergi la cel mai apropiat centru copy print de pe strada, in conditiile in care e coada acolo.

De multe ori, pentru a evita folosirea procedurilor (care i se par nedrepte), Melania isi incurajeaza subordonatii sa-si foloseasca legaturile de prietenie, consolidate la automatul de cafea, cu colegi mai norocosi - respectiv cei care au in birou o multravnita imprimanta color. Asa ca se face ca, uneori, vecinii de la  Orchestra Specialists sunt induplecati si consimt sa traga la imprimanta lor performanta cateva pagini color pentru cei care nu au acest privilegiu. Numai ca azi Orchestristii au multa treaba si niciun chef sa se ocupe de problemele altcuiva; sau doar se prefac, pentru ca nu vor sa dea impresia ca sunt mereu disponibili.

Melaniei nu ii ramane decat sa se convinga singura ca nuantele diferite de gri tin loc de galben, portocaliu sau mov, dupa care va incerca sa ii convinga pe invitatii ei ca lucreaza in cea mai eficienta corporatie, unde culorile nu sunt risipite asa...aiurea in tramvai. Dar acesta nu este sfarsitul: azi, ea a invatat din propria greseala; de acum incolo, isi va aduce de acasa, in biroul pe care il imparte cu secretara, o imprimanta color a ei, ceea ce va starni fara doar si poate invidia altor manageri de pe palier.

4 comentarii:

 1. O imprimanta monocrom sau color CMYK laser,cu cat este mai mare cu atat are pretul pe click mai mic.
  De obicei se istaleaza cate un Xerox de 3000 de euro pe fiecare etaj,
  Printul se stocheaza in memoria imprimantei si utilizatorul ii da parola aleasa cand ajunge la imprimanta,azi...maine
  Toata lumea poate fi legata la toate imprimantele; exista programe de contorizat proiectul si utilizatorul,
  schimbarea presupune un IT-ist interesat.

  SuperBifa lenta ,salveaza "printuri degeaba"pe motiv ca "s-a schimbat solutia",
  la 150 de euro fiecare toner sau cilindru de cyan,magenta,yellow sau black zgarcenia preventiva e bine-venita ,
  chiar daca fiecare culoare acopera cam 10.000 de pagini A4.

  Cladiri intregi se proiecteaza in linii alb-negru,
  culorile fiind inlocuite cu grosimi de linie; coperta - neaparat color "de impresie".

  Continutul poate compensa cu succes tonurile de gri, mai "eftine" cu 75% !

  Metrajul de planuri dat pentru o sedinta,
  este invers proportional cu stiinta celui care le sustine.Ii zapacesti mai usor daca ai multe hartii...

  Apropo de verde...colectam hartia, da' boieri ecologisti,cineva trebuie sa o care !
  Ecologia exista, descrisa si in romanul"Groapa"altfel activismul verde este o bila de imagine,
  iar biciclistii rurali ii bat pe cei de oras !

  Eh asa ca m-a prins subiectul...

  Epihodov Semion Panteleevici

  RăspundețiȘtergere
 2. Ai dreptate si tu. Cred ca ar trebui sa propui chestia cu marea imprimanta de pe etaj si legarea lor in retea plus id-uri, ca intr-un loc de munca normal. Poate ajungi un Manager mai mare. Si o sa ai un asistent pentru cutiile alea de reciclabile :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Hmm... Chagall. Îmi place. Voi reveni. :)

  RăspundețiȘtergere
 4. E un blog frumos si nu neaparat destept :)

  RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.