joi, 14 martie 2013

Cum sa faci fata agentilor imobiliari romani

Daca doriti sa va cumparati o locuinta in Bucuresti, probabil veti avea de-a face cu "real estate agents". Acestia nu se abtin sa minta in anunturi pentru a obtine macar o vizionare. Am sa enumer cateva tehnici de manipulare pe care le folosesc agentiile imobiliare pentru a gasi cumparatori la apartamente mai putin dezirabile sau accesibile:

1. Locatia. Agentul iti va spune ca blocul se afla la cateva minute de o zona centrala. De fapt, e vorba de cateva minute cu elicopterul, pentru ca pe jos ai merge vreo 20 de min. Sau, statia de metrou cea mai apropiata e practic in alt cartier decat ti-a fost dat sa intelegi. Nu ai de unde stii pana ajungi efectiv acolo, dar poti intreba mai multe la telefon in prealabil.

2. Suprafata. Ei mentioneaza de obicei suprafata construita, pentru ca pretul pe mp sa para mai mic. Cere mereu informatii despre suprafata utila. Daca exista un balcon sau orice tip de teren care se ia in considerare la calculul suprafetei, trebuie mentionat si cati mp are acesta. Un apartament de 70 mp nu ti se mai pare la fel de spatios daca terasa inclusa are 20 mp si nu o poti inchide ca strici fatada.

3. Pretul. De obicei, la pretul afisat se adauga TVA, comision (daca se incaseaza de la cumparator), taxe notariale etc. Dar exista si cazuri cand imobiliarii "omit" sa precizeze ca e vorba de apartamente nefinalizate, la gri. Diferenta e de cateva mii de euro! Atentie: TVA-ul e 5% doar daca e vorba de prima cumparare de locuinta - se ia in considerare si daca sotul/sotia a mai cumparat, cu conditia ca pretul sa fie pana in 380.000 lei.

4. Impartire. Cu exceptia situatiilor fericite cand exista pe site schite ale apartamentelor, este greu de aflat de la agenti daca apartamentul este decomandat sau nu. Mai ales in cazul blocurilor noi, am intalnit "concepte" in care se intra direct in bucataria open space sau dormitorul nu are lumina naturala, fiind undeva in mijlocul casei.

5. Etaj. Pentru a obtine autorizatia de construire intr-o zona in care se permite o inaltime de maxim 4 etaje, dezvoltatorii fac anumite artificii: introduc demisol, parter inaltat, mezanin si mansarda / etaj retras. Deoarece multi cumparatori nu doresc sa achizitioneze un apartament la ultimul etaj al blocului, acesta va fi promovat ca penultimul, cand in realitate deasupra nu este decat un pod nelocuibil (etaj tehnic).

6. Anul constructiei. Daca anuntul mentioneaza doar "inainte de 1990", inseamna ca blocul este foarte vechi, cu siguranta inainte de 1977. Este posibil ca blocul sa aiba si bulina daca oferta suna prea bine. Mai sunt si cazuri de-a dreptul enervante cand este trecut anul renovarii si nu cel al constructiei blocului. Am intrebat, spre exemplu, daca intr-un bloc de 5 etaje exista lift (nu era trecut in anunt, desi la mai mult de 3 etaje trebuie sa existe) si mi s-a raspuns ca este vorba de un bloc "comunist" de 4 etaje, evident fara lift, pe care s-a mai inaltat un etaj!

De multe ori, cele de mai sus sunt intr-o oarecare combinatie, daca nu sunt chiar toate. O strategie pe care o folosesc de pilda dezvoltatorii este de a da pe site informatii vagi, ca: "apartamente de la x euro (pretul cel mai mic), cu suprafete de pana la y mp (cea mai mare)". Bineinteles ca cele ieftine vor fi mici si cele mari vor fi scumpe. Sau, cele cu pret si suprafata convenabile sunt doar la parter.

Ultimul motiv care imi vine in minte pentru pierdut timpul de pomana la telefon sau in deplasare: "am uitat sa va spun, apartamentul e in executare silita". Avand in vedere toate astea, nu e de mirare ca multi romani incearca sa fenteze agentii care cer comision, apeland la diverse tertipuri pentru a identifica proprietarul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.