marți, 19 martie 2013

Campanie dedicata actorilor

Se vorbeste zilele acestea, in urma castigarii Ursului de Aur pentru Pozitia Copilului, despre meritele noului val al cinematografiei romanesti. Actorii romani care s-au consacrat inainte de 1990 nu au avut parte de aceeasi recunoastere internationala, dar asta nu are legatura cu talentul lor incontestabil, de aceea vor ramane in memoria generatiei lor. Si (tele)spectatorii mai tineri ii pot aprecia, ori la televizor / pe DVD ori mergand la teatru, unde o parte din acesti mari actori inca mai joaca.
Totusi, arta actoriceasca din Romania nu este una care sa aduca averi, ca la Hollywood sau pe Broadway. Daca in fostul regim artistii se puteau bucura de unele privilegii, dupa 1989 sprijinul de la stat s-a micsorat sensibil in domeniul cultural (ca si in alte domenii); in ultimul timp, acesta este controversat - a se vedea recentul scandal din presa legat de proiectele finantate de ICR. Majoritatea pensionarilor din tara traiesc la sau sub limita saraciei, iar actorii in varsta nu fac exceptie.
"Artisti pentru artisti" este o campanie demarata in 2002 care presupune donarea sumelor de bani obtinute din spectacole de teatru catre actori varstnici, cu probleme de sanatate. Incepand cu 2010, evenimentul caritabil ce reprezinta punctul culminant al campaniei se tine la Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti, anul acesta spectacolul avand loc pe 25 martie, la ora 19. Dincolo de aceasta initiativa, pe tot parcusul unui an, Uniter strange dosare ale actorilor seniori, aflati in dificultate, pentru a le analiza si a le oferi suport financiar.
Ca sa sustineti acesta campanie, puteti merge la spectacolele de teatru din cadrul ei (inclusiv cel de mai sus), a caror lista se gaseste aici. Referitor la cele din Bucuresti, cu exceptia "Liniste! Sarut. Actiune!" care deja s-a jucat la Odeon, puteti intra pe site-urile teatrelor sau alte site-uri de profil pentru a afla pretul biletelor si eventual adresa teatrelor. In functie de locul in sala si de reducerile de care beneficiati, preturile variaza, dar la anumite spectacole deja nu se mai gasesc bilete, deci grabiti-va!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.