duminică, 24 februarie 2013

Ciomege pe Brokeback

Asa cum in SUA luna februarie este Black History Month, in Europa, sau cel putin in unele tari europene, februarie a fost numita "luna istoriei LGBT". In Romania insa, homosexualii si travestitii le displac in general majoritarilor heterosexuali si ortodocsi. Asa ca s-a lasat cu scandal in Bucuresti si luna inca nu s-a terminat - noroc ca e cea mai scurta si anul asta nu-i bisect.

Homofobia nu ataca insa doar luna aceasta. Relativ de curand au avut loc: agresiuni impotriva unor studenti de la SNSPA, unde Militia Spirituala organizase un spectacol de teatru bazat pe interviuri luate homosexualilor persecutati pe vremea comunismului si denigrarea in presa a unei handbaliste lesbiene, despre care puteti citi aici. Putem spune deja ca e o tendinta ca sustinatorii comunitatii LGBT sa fie atacati.

In afara de povestea cu liceul George Cosbuc din capitala, unde lectiile de toleranta fata de diversitate au fost puse de critici in aceeasi oala cu promovarea homosexualitatii, a avut loc foarte recent un incident la Muzeul National al Taranului Roman. Acolo se proiecta, miercuri, un film despre un cuplu de lesbiene care creste doi copii, ceea ce a intrigat un grup de nationalisti ce venise pregatit cu steagul Romaniei, cantecele patriotice si icoane. Fiind atat de entuziasmati, ei nu au mai stat sa vizioneze filmul pe care l-au intrerupt practic, omitand ca acesta sugera tocmai dificultatile unei familii in care nu exista figura paterna.

Desi mai avusese loc o serie de proiectii si alte evenimente de la inceputul lunii si pana pe 20 februarie, s-a protestat la Noul Cinematograf al Regizorului Roman si nu la ceilalti parteneri (media) sau finantatori; acest festival ce face parte dintr-un proiect european de promovare a drepturilor fundamentale prin schimbarea atitudinilor. Probabil pentru ca MNTR este o institutie publica ce inspira ideea de traditie, iar NCRR este perceput de protestatarii cu pricina ca un spatiu al romanismului. Cu atat mai mult, sala proiectiei poarta numele lui Horia Bernea, un fost director al muzeului, din care citez: Există un pericol în care suntem sincroni cu Occidentul: pierderea identității, uitarea rădăcinilor noastre profunde… În fața unei lumi amenințate de descompunere, forțate să renege reperele fundamentale ale existenței sale, artistul, omul de cultură în genere, trebuie să participe la sensul sacrificiului ce a mântuit lumea. El trebuie «să salveze»

Asta au vrut pesemne sa faca si protestatarii de la film: "sa salveze" publicul ce venise acolo de bunavoie, mai ales ca era gratuit, de la "pervertirea" lor. Dar unde erau salvatorii acestia in 2005, cand in cinematografe aparea "Brokeback Mountain", sau de nu au scris vreo petitie impotriva televiziunilor care au difuzat "Angels in America"? Se spune ca in ultimii ani increderea in biserica a tot scazut, dar iata ca apar astfel de situatii in care majoritatea "tacuta" este ambigua: cei care vad un pericol in homosexualitate si considera ca trebuie sa se actioneze impotriva ei sau adeptii laissez-faire-urului, adica cei care - fara sa fie homosexuali - nu ar impiedica pe nimeni sa vada un film despre o familie de lesbiene. Nici in sondaje de opinie nu am mare incredere, pentru ca depinde cum pui intrebarea.

Oamenii recurg deseori la argumentul majoritatii, uitand ca intr-o democratie trebuie respectate si drepturile minoritatilor, printre care dreptul la expresie artistica. Asta mi-a amintit de intro-ul de la Argo, un fel lectie de istorie a Iranului (spun un fel, pentru ca nu este un documentar - si nici in documentare n-am incredere maxima): regimul sahului a fost detronat de fundamentalisti musulmani, printre altele si pentru ca acesta dorea occidentalizarea unei tari profund traditionaliste.

Modernizarea Romaniei, in sensul de toleranta fata de inclinatii sexuale diferite de norma, nu se poate face cu forta. Atat timp cat manifestarea atractiei pentru o persoana de acelasi sex se face in privat, nu este o problema. Dar daca se vorbeste in public despre asta, se incalca un tabu, deoarece - dincolo de ce spune legea - cultura dominanta este anti-gay.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.