luni, 28 ianuarie 2013

Clasificarea ocupațiilor din România

Persoanele tinere sau care vor să se reprofileze adeseori sunt confuze cu privire la ce drum să aleagă. Acestora, le recomand să citească cele peste 3.000 de profesii din COR, ca să vadă ce pot lucra în țara noastră. Eu am parcurs lista, ocazie cu care am învățat, cel puțin, cuvinte noi. Din păcate însa, nu am găsit în DEX toți termenii pe care ii cautam.
Pe alocuri, am dar peste arhaisme și regionalisme, cum ar fi aprod, cuvânt care a fost înlocuit în limbajul comun cu ușier. Tot un fel de ușier este si arhondarul, călugăr ce primește oaspeții mânăstirii în...ați ghicit, arhondaric. Băieșul, pe de altă parte, este ”un lucrător în mină”; miner, cum s-ar zice.
Uneori, COR intră foarte în amănunt cu prezentarea în titlu a ce face omul. Avem de exemplu caserator șlefuitor de celuloid pentru carcase acordeoane. Foarte precis, nu ca organizator / conceptor / consultant formare. De fapt, industria producătoare de acordeoane pune o pâine și pe masa ceruitorului de piastrine pentru acordeoane (ca să nu mai vorbim de constructor-reparator și montator-ajustor de acordeoane, și ei tot muncitori calificați).
Avem atât cioban, cât și baci montan, ceea ce mă face să cred că baciul are o funcție de conducere. A turmei, dar și a celorlalți ciobani. Plus câinii. A nu se confunda cu oierul montan, un fel de crescător de oi montan, dar nu chiar.
Din denumirea centratorul debordator de piese optice nu înțeleg ce debordează. Sau ce dezbată/dezbate dezbatatorul de lingouri. În plus, nu înțeleg cum repari o cravată, căci asta face confecționerul reparator de cravate. Dacă alegi artizanatul însă, poți confecționa de la corzi din intestine până la gămălii de chibrituri, mine de creion și multe altele.
O altă oportunitate de carieră se întrevede la copiatorul de note muzicale. Dar dacă vrei ca meseria să sune într-un fel mai melodios, există posibilitatea să devii corhănitor, adică să transporți bușteni din pădure până la drum. Sau dusisator, caz în care nu știu ce ai face.
Am mai observat un lucru, și anume că există discriminări în COR. De exemplu, fazanierul este un lucrător specializat în creșterea fazanilor, dar nu văd niciun lucrător specializat în creșterea găinilor. Există operatori xerox, dar nu și operatori Minolta. Mai mult, există imprimator serigrafie, dar imprimeur textil.
V-ați întrebat cum sunt încadrați acei țărani care mănâncă din ce muncesc și nu le mai rămâne să mai și vândă? Fermieri a căror producție este destinată consumului propriu. Dar cosmeticienii care fac piercing? Montatori bijuterii pe corp. Cei care ne spală parbrizul, ne cântăresc sau ne cremuiesc ghetele în stradă? Prestatori de servicii ”la minut” pentru populație. 
Există și denumiri care s-ar putea să va inducă în eroare. Fascinarul nu fascinează și nici nu emite fascicule. Sau extractoristul, care nu este un fost tractorist, ci o persoană care extrage, de pildă, colesterină. Metodistul nu este (aici) un adept al metodismului. Lichidatorul nu e un asasin plătit. Lutierul nu lucrează cu lut. Ceaprazarul nu cultivă ceapă sau praz. În final, ghemuitorul nu se ghemuiește. Dar care este diferența între lăcar și lăcuitor? 
Concluzia este că prea ne înghesuim către slujbe banale, când am putea fi valeți, inspectori telegrame, numărători bani sau telexiști. Iar dacă vrem să fim rangeri nu trebuie să ne mutăm în Texas. Nu în ultimul rând, pentru cei care simt că au spirit de conducere, există vreo 280 de tipuri de șefi. Personal, mă consider potrivită pentru a fi terminolog. Specialist în știința terminării, cum ar veni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.