miercuri, 8 august 2012

Traim in public si asta ne distruge toata empatia

Mai bine mai tarziu decat niciodata, am dat de acest articol ce descrie pe larg "Sindromul lui Asperger pe Internet". Este un articol lung, asa ca am sa-l rezum eu pentru cei al caror timp este prea pretios sa-l parcurga.

Sindromul lui Asperger este o boala de tip autist, caracterizata de lipsa de empatie, deficiente in dialog si comportament repetitiv al copilului. Aceasta tulburare afecteaza mai mult baietii decat fetele, am citit eu pe Wikipedia in romana, neavand studii medicale. De aici pana la a compara trollii cu oamenii afectati de acest sindrom nu este decat un pas, pe care l-a facut Calacanis, autorul articolului. Se pare ca acest autor este controversat, dar aici voi descrie doar ideea articolului, nu pe el in mod personal.

Pornind de la anumite cazuri de cyberbullying care s-au soldat cu sinucideri, Calacanis considera ca modul de a comunica online duce la lipsa de empatie; motivul este ca cei care comunica astfel nu mai vad umanitatea interlocutorilor lor - asta s-ar intampla mai greu in viata reala, unde "atasate" vorbelor se afla mimica si gestica specifica emotiilor. Sindromul lui Asperger pe Internet se manifesta deci prin postarea de comentarii pe bloguri, forumuri, Facebook etc care sunt atacuri la persoana. Acestea fac ca victimele (bloggeri sau alti comentatori) sa nu isi mai doreasca sa comunice in mediul online, ceea ce poate fi o pierdere din punct de vedere al impartasirii informatiilor si opiniilor.

In baza celor de mai sus, Calacanis este impotriva anonimitatii pe Internet, recunoscand totusi ca aceasta este necesara pentru cei care semnaleaza probleme (whistle blowers) putand fi pedepsiti pentru exprimarea lor. In general exista doua tipuri de reactii la ceva care nu ne convine: voice - incercarea de a face problema cunoscuta pentru a gasi o rezolvare si exit.  In comentariile la articol, anumite persoane au discutat despre faptul ca astfel de abuzuri sunt mult mai intalnite offline, de exemplu in scoli, unde nu exista posibilitatea de iesire sau aceasta este dificila. Din acest punct de vedere, agresiunea fizica - asupra femeilor si nu numai - este mai grava, dar nu trebuie sa minimalizam gravitatea atacurilor psihologice.

Se poate argumenta si ca tehnologia nu este o cauza a acestui sindrom, ci doar ofera un mediu de comunicare, pentru ca persoanele agresive online cat si cele foarte sensibile la agresiunile lor erau deja sau ar fi oricum la fel in alte medii. Parerea mea este ca multe persoane lipsite de empatie pe Internet pot avea in rest relatii normale cu oamenii din jurul lor; tocmai asta ne face uneori sa ne socam in fata celor scrise pe Internet: in viata cotidiana nu intalnim foarte des persoane care sa fie atat de agresive si insensibile.

Mi s-a parut interesant articolul din perspectiva maturizarii. De cele mai multe ori nu stim ce varsta au persoanele care posteaza sau comenteaza la postari online. Cateodata ne inchipuim ca este vorba de adolescenti din cauza modului imatur in care se exprima. Dar din pacate unii oameni nu cresc niciodata.

Un comentariu:

  1. "motivul este ca cei care comunica astfel nu mai vad umanitatea interlocutorilor lor - asta s-ar intampla mai greu in viata reala, unde "atasate" vorbelor se afla mimica si gestica specifica emotiilor"

    Emoticoane, mai multe emoticoane!

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.