miercuri, 27 aprilie 2011

Numerati

Stephen Baker iti propune, la editura Publica sa faci cunostinta cu Numerati, "ei deja te cunosc". Este vorba de iluminatii datelor personale (nu numai cele pe care le postam pe Internet) si care sunt un fel de noua elita.
El incepe cu exemplul angajatului, care desigur ca poate fi rasverificat inainte de a fi recrutat. Adevarata monitorizare incepe dupa angajare, cand Numerati inventeaza tot felul de proceduri pt a masura eficienta lucrului la calculator, unde intimitatea este egala cu 0.
In calitate de cumparator, oamenii sunt de asemenea extrem de monitorizati, nu in sensul ca se stie despre noi personal ce cumparam, ci se extrag datele demografice atat de dragi marketerilor, cu fiecare click facut. Votul poate intra tot la categoria achizitii, asa ca si comportamentul electoral este bine masurat. In functie de informatii care aparent nu au legatura cu politica, Numerati ne impart in categorii care le faciliteaza munca: vor sti pe cine pot convinge sa aleaga tabara lor.
Chiar si bloggerile sunt analizate din punct de vedere al continutului, existand deja instrumentele necesare. Un alt domeniu de aplicare este cel antiinfractional sau de aparare (contra teroristilor), dar aici trebuie sa mentionez ca riscul este ca "the bad guys" sa foloseasca mai bine noile date.
In privinta medicinei, asa cum vedem in filmele americane, cu cat exista mai multa aparatura care sa dea indicii cantitative despre orice se intampla in corpul nostru, cu atat mai bine. Iar cireasa de pe tort este noua posibilitate de a gasi iubitul ideal pe Internet, indicand preferintele in site-urile de matrimoniale.
In final, Baker combate 3 mituri:
1. Lumea e impartita in oameni ai cifrelor si oameni ai literelor.
2. Numerati ne controleaza. Pot face ce vor cu noi.
3. Cei care vor stapani cifrele vor castiga toti banii.

2 comentarii:

  1. Buna
    Numele meu este Iacob Constantin si va scriu pentru a va propune sa facem un schimb de linkuri - 3 way link exchange - in sensul ca eu voi pune linkul dumneavoastra pe http://iasi-lantul-amintirilor.blogspot.com/ iar dumneavoastra imi adaugati un link catre http://iasi365.com cu titlul Iasi (fara diacritice).
    Daca doriti sa facem schimbul doresc sa-mi spuneti titlul linkului dumneavoastra.
    Va doresc toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.