vineri, 11 februarie 2011

Wikinomics

In cartea autorilor Don Tapscott si Anthony D. Williams sunt numeroase exemple de produse construite în afara unui cadru formal şi utilizate gratuit pe scară largă, cum ar fi sistemul de operare Linux şi browser-ul Firefox. Acestea aparțin generației net – cei născuți între 1977 și 1996, generație caracterizată de o cultura a generozității.
În această cultură, chiar și sistemul de clasificare (a informației) este democratizat, fiind botezat folcsonomie; criticii acuza noua generație de mediocrație – un tip de conducere antielitist. Totuși, nu orice activitate umane se pretează noii culturi. Există trei condiții pentru colaborare:
- obiectul trebuie să fie legat de informație/cultura (cost redus al colaborării)
- sarcinile să fie dezmembrate în părți mici la care indivizii pot contribui cu adăugiri mărunte și independent de alții (investiție minimă de timp și energie)
- costuri reduse de integrare în produsul finit, control al calității și leadership
Facebook era abia la inceput cand a fost publicata cartea (doi ani mai tarziu de lansare), dar deja autorii remarcau ca, dincolo de a fi o rețea socială, a devenit în timp sinonim cu Internetul, deoarece prin această platformă utilizatorii fac aproape tot ce se poate face online – de la cumpărături la citit ziare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.