luni, 6 septembrie 2010

Elevi/studenti hiperconectati

Unde sunt copiii de alta data?...Intr-un mail trimis de o profesoara catre o lista de cercetatori ai Internetului, aceasta se plangea ca studentii ei vin la cursuri inarmati cu iPads, netbooks, etc, ceea ce face ca atentia lor sa nu mai fie dedicata cursului.

In ziua de azi, tinerii au la ei macar un mobil de pe care pot trimite sms-uri in voie, fara ca profesorul sa observe. Cei mai dotati, chiar si in sarmana noastra tarisoara, au telefoane mai sofisticate de unde pot intra pe Facebook. Deci, chiar in situatia in care le-ar fi interzis laptopul, ei tot ar fi intr-o sesiune de multitasking; prin asta intelegand ca isi updateaza constant profilul ("sunt la curs, ce plictiseala") si se prefac ca scriu dupa dictare.

Dintotdeauna au existat studenti interesati de scoala si cei care, fara gadgeturi la dispozitie, si-au "gasit altceva de lucru"; la fel, au fost si vor fi inca profesori cu filozofia "timpul trece, leafa merge". Si este penibil cand ei citesc din niste foi ingalbenite, acum ca orice copil poate intra pe net ca sa gaseasca respectivele informatii si sa constate ca sunt usor depasite sau chiar eronate de-a binelea.

Dar exista si proesori care se chinuie sa fie la zi cu stiinta pe care vor sa o transmita si au pretentia (absurda, dupa unii) sa fie ascultati. Asa ca, ce se poate face? Exista varianta de a organiza seminarii in care elevii/studentii sa fie implicati activ, de obicei in proiecte de grup, iar metoda elearning pare sa fie destul de eficienta comparativ cu cea fata-in-fata.

Dar proiectele de grup pot fi o expresie a prostiei de grup (dincolo de pericolul parazitismului) daca nu se trece intai printr-o faza de citire/informare/invatare individuala - faza care este si ea evitata din cauza ca e mult mai atractiv mess-ul. Deci, odata cu invazia Internetului in vietile noastre, ar trebui regandite principiile educationale...din pacate, cei care decid curricula samd sunt in general batrani care nu folosesc calculatorul decat pt ca acum e obligatoriu sa ai macar o casuta de email.

2 comentarii:

  1. copiii din ziua de azi au atentia distributiva mult mai bine dezvoltata decat copiii de ieri... si bineinteles, ca isi antreneaza aceasta atentie cu cat mai multe gadgeturi...

    RăspundețiȘtergere
  2. corect; pe de alta parte, copiii de azi nu sunt tocmai genii...si nu mai invata la fel.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.