miercuri, 21 iulie 2010

Terorismul cibernetic

Poate cineva sa ucida folosind un calculator? Nu in mod direct, de aceea ideea de terorism cibernetic pare un pic deplasata. In realitate, progresul tehnologiei muta locul bataliei in spatiul cibernetic.

Trebuie sa facem distinctia intre terorismul cibernetic pur, care se defineste prin atacuri asupra infrastructurilor critice ale unui stat, si folosirea Internetului de catre teroristi, care nu face decat sa le usureze comunicarea; aceasta comunicare pe Internet poate avea loc intre teroristi, ceea ce reduce riscul de a fi prinsi, sau poate avea loc o comunicare cu publicul, prin bloguri - fie ca este vorba de sustinatori fie un public general pe care teroristii incearca sa-l intimideze.

Terorismul cibernetic este strans legat de criminalitatea de pe Internet, pentru ca tehnicile de hacking sunt folosite pt obtinerea de fonduri ce finanteaza alte activitati teroriste mai periculoase, cum ar fi producerea sau achizitionarea de armament. Mai mult ca oricand, terorismul este o amenintare globala, nu mai putem spune ca este localizata undeva departe.

Dupa 11 Septembrie, cat si dupa atacurile de la Londra si Madrid, serviciile secrete din multe tari au intensificat cautarea posibililor teroristi pe Internet, in afara tehnicilor clasice de urmarire. Acest motiv a fost totusi mai mult un pretext pt a verifica mesajele transmise de oricine in mod privat, deoarece pana atunci Internetul era un "taram" pe care nu patrunsese inca guvernul. Alaturi de telefonie si posta traditionala, comunicarea online a ajuns sa fie monitorizata, asa cum Inteligenta dorea inca din anii 90.

Desigur, infrastructurile care depind acum de retele informatizate, cum ar fi cele fiscale sau de trafic aerian, nu sunt doar tinta atacurilor teroriste, ci deseori sunt sponsorizate de alte state, de ex China ataca frecvent SUA in acest mod. Dar cultura de securitate nu tine doar de stat si companii producatoare de softuri anti spyware, ci si de oamenii de rand, care trebuie sa inteleaga riscurile utilizarii neprotejate a Internetului si sa actioneze in consecinta.

3 comentarii:

  1. Un calculator, poate si un telefon pot fi de ajuns. Cred ca ciberterorismul-oricum l-am redenumi- e mai actual decat oricand.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, internetul mobil nu face decat sa creasca vulnerabilitatea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu zic că de la a te folosi de atacuri teroriste ca pretexte pentru a limita libertățile oamenilor și până la a le crea pentru exact același scop nu-i decât un pas.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.