marți, 11 mai 2010

Sa fumam cinstit ca sa scoatem tara din criza


Cred ca toata lumea a observat panourile imense puse in locuri cheie ex Piata Unirii sau Romana, cele care ne explica ce frumoasa ar fi viata noastra daca nu ar exista niste nenorociti care fumeaza tigari netimbrate. "Aici ar fi o parcare subterana/un pasaj/un castel cu totul si cu totul de aur etc daca ar ajunge la buget 1 mld de euro cat se pierde din contrabanda cu tigari" Vaaaai, aici era buba! Ma tot gandeam de ce nu sunt destui bani pentru lucrari publice, credeam ca saracii guvernanti nu ii gestioneaza decat in interesele personale, ca sunt incapabili sa acceseze fondurile structurale de la UE, samd. Nu! Acesti fumatori iresponsabili sunt de vina pentru tot.

Prima data cand am vazut panoul m-a scarbit ipocrizia: sa transferi responsabilitatea de la autoritati la cetateni, cand doar o parte fumeaza si o minoritate din acestia cumpara tigari la negru. In fine, presupun ca aceste panouri sunt sponsorizate de companii producatoare/distribuitoare de tigari care isi vad amenintat profitul. E ca si cum un rapper care isi arata palatul si colectia de masini la MTV Cribs ne-ar spune ce urat si rau e sa copiezi muzica gratis de pe Internet. Dar despre asta, alta data...

Intrebarea pe care mi-o ridica acele panouri este totusi legata de strategia de strangere de bani la buget a alesilor locali/centrali. Cand toate tarile normale descurajeaza fumatul, ei vin si spun ca nu e rau sa fumezi, atat timp cat platesti taxe, pentru ca in felul asta vor avea bucurestenii parte de semafoare sincronizate, desi tu poate locuiesti la tara. Intr-o tara normala, taxele pe tigari se duc in fonduri pentru sanatate, unde se cerceteaza cum poate fi tratat cancerul. Fumatul e descurajat tocmai pentru ca ridica cheltuiala publica (in domeniul medical) ca urmare a imbolnavirii celor care fumeaza activ sau pasiv. Dar ce ma mira, la noi nici macar nu se aplica legea care spune ca in orice local trebui sa existe un spatiu pentru nefumatori.

Cunosc batrani carora li s-a impozitat si acum redus pensia care era si asa mica. Singurul lux pe care si-l mai permit e fumatul, mai ales ca la varsta lor nu le mai pasa de cum le dauneaza sanatatea. Este un viciu de care nu poti sa scapi cand ai in spate o viata in care ai fost dependent. Evident ca se simt incurajati sa cumpere pe sub mana tigari aduse din Ucraina, iar un panou tampit ne spune ca ar trebui sa-i culpabilizam pentru starea deplorabila a orasului: aceeasi strategie "divide et impera" care se aplica frecvent in Romania.

2 comentarii:

  1. Mai nou, problema bugetara e amplificata si de "traficul cu usturoi chinezesc"...Te doare mintea!

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.