sâmbătă, 29 mai 2010

Johnny got his gun


Johnny got his gun e un film din '71, dupa o carte scrisa in '38 legata de primul razboi mondial. Desi e un film bun, el a trecut neobservat pana cand Metallica au facut videoclipul One in '89. Ca sa scurtam povestea, e din sec. XX.

Personajul principal e un tanar american ce isi pierde toate membrele si toate simturile in ultima zi a razboiului, fiind lovit de un proiectil pt ca trebuia sa ingroape un mort (superiorul lor nu suporta mirosul...); in razboi e mai ieftin sa amputezi decat sa vindeci, dar e curios cum a trecut de triere un om care practic nu mai avea fata: armata a facut un experiment, crezand ca el nu mai putea gandi. De fapt, in capul lui, barbatul traia un cosmar, pentru ca era prizonierul unui trup nelasat sa moara.

Totusi, simtea anumite vibratii ceea ce ii dadea informatii despre ce se intampla in jurul lui. Putea simti cand cineva il atingea si putea comunica cu ceilalti dand din cap (codul Morse). Ma intreb cum e mai rau: sa iti ramana aceste minime simturi desi asta nu ajuta pt ca ceilalti nu vor sa te asculte, sau sa fii complet paralizat?

E interesant de urmarit filmul mai ales pentru amintirile discutiilor dintre tata fiu cat si discutiile imaginare cu Iisus Christos. Dincolo de a fi antirazboi, acest film aduce argumente puternice in favoarea eutanasiei.

Un comentariu:

 1. Am vazut recent un caz real pe Discovery (... ceva de genul Untold Stories of ER..)
  Un baietel sufera un accident, este in coma profunda, capul i se mai tinea de corp doar prin niste tesuturi moi - "internal decapitation"), medicii recomanda eutanasierea.
  Baietelul isi revine....
  Mai multe aici:

  http://www.videosurf.com/video/david-sandiford-stars-in-untold-stories-of-the-e-r-71761977

  RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.