marți, 11 mai 2010

Era digitala (a lui Negroponte)


Nicholas Negroponte stia despre ce vorbea in 1995, cand cei mai multi dintre noi nici nu folosisera un calculator, d'apai Internetul...El a prezis o multime de schimbari datorate noilor tehnologii, dintre care unele s-au adeverit, iar altele nu...inca. Probabil in anumite privinte a fost prea optimist, asa cum se declara singur, dar viziunea lui despre viitor nu este de tipul "revelatiei" lui Nostradamus; ea se explica si prin faptul ca Negroponte a fost unul dintre cei care au "creat" viitorul new media.

Ideea centrala a cartii este transportul bitilor in locul atomilor. El explica de ex viitorul jurnalismului prin sintagma Daily Me, un cotidian adaptat fiecarui cititor, iar astazi avem web feeduri care fac exact asta. Eu de pilda am "abonamentul" la cateva publicatii direct pe Facebook, de unde citesc ce ma intereseaza. Nu mai trebuie sa cumpar "hartia" pentru ca am informatia digitala, gratuita prin intermediul reclamelor la fel de digitale. Suntem in 2010 si deja ziarele se reprofileaza masiv spre online.

O alta schimbare ce ii poarta si numele, "the Negroponte switch", este trecerea de la eter (antene) la cablu in cazul televziunii si invers, de la cablu la wireless in cazul telefoniei. In cazul calculatoarelor, el prezice o interfata mai buna decat prin folosirea mouse-ului. Tehnologia touch screen exista din anii 70, ca si multe alte inventii care ni se par mai recente, dar ultimii ani au reprezentat un vizibil progres spre masificarea unor produse ca Iphone-ul.

Negroponte mai vorbeste si despre elearning, argumentand ca un calculator nu este folosit de copii doar pentru jocuri, ci pentru "invatare prin joc". In alta ordine de idei, el considera ca ideea de copyright e desueta si ca statele-natiune sunt modele care au fost utile la un moment dat, dar sunt depasite in era digitala. Persistenta nationalismelor de tot tipul l-ar putea contrazice, dar adevarul este ca ele nu pot sta in calea globalizarii (asa cum nu au oprit aparitia Uniunii Europene).

Pana la utopia unei lumi unite datorita Internetului de care suntem totusi mai aproape acum, aceleasi state-natiune inca mai incrimineaza file sharing-ul, dar despre asta cu alta ocazie...

2 comentarii:

  1. Ziceai ca ai citit articolul din FP "Mai gandeste-te: Internetul"?
    "Ne-au spus ca va aduce o noua era a libertatii, a activismului politic si a pacii perpetue. Au gresit". (Evgeny Morozov)

    RăspundețiȘtergere
  2. Morozov are un pic de dreptate, dar nu prea il inghit...de altfel am pus un coment la acel art care arata parerea mea contradictorie, moderat desigur.

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.