marți, 18 mai 2010

Adevarul e o chestiune de negociere


Weekendul trecut s-a incheiat Festivalul de Film European la Bucuresti - un fel de Eurovision al filmului, daca Eurovision ar avea muzica buna. Singurul film pe care l-am vazut a fost Storm, un film nemtesc vorbit mai mult in engleza, dar si in sarba. De altfel, era normal sa fie cosmopolit, fiind vorba de Natiunile Unite si de un proces de la Haga.
Filmul arata cum in valtoarea intereselor mari (ex integrarea europeana) micile drame sunt neglijate, iar cei care ar trebui sa faca dreptate se pierd in hatisul birocratic. Mai multe despre acest film impresionant aici.

In ultimele zile am reusit sa termin si "Filozofie intr-un timp al terorii: dialoguri cu Jurgen Habermas si Jacques Derrida". Cartea trateaza problema atacurilor de la 11 septembrie dintr-o viziune diferita fata de discursul mediatic cu care suntem obisnuiti. Prin mass media, 11 septembrie a fost primul atac terorist cu adevarat global. Este totusi o linie subtire intre terorism, crima, razboi, lupta pentru independenta si alte concepte.
In primul rand este vorba de globalizare, care avantajeaza doar anumite tari si paturi sociale, atacand stilul traditional de viata. In acest context, atacurile asupra turnurilor gemene sunt probabil printre ultimele de acest gen, terorismul avand mai nou ca tinta infrastructura digitala, de care depind toate sectoarele.
Ori ca reconstruiesc ori ca deconstruiesc semnificatia acestui eveniment, este clar ca Iluminismul de pe vremea lui Kant nu a adus emanciparea prezisa. Traim tot intr-o lume a intolerantelor de tot felul, iar zone ce Orientul Mijlociu sau Balcanii inca mai sunt butoaie cu pulbere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.