marți, 2 februarie 2010

Traieste mai mult cu mai putin


Vroiam din nou sa ironizez unul din articolele acelea despre cum sa traiesti mai bine. Dar se potriveste cu filozofia mea de viata, asa ca am sa vorbesc serios despre asta. Urmatoarele "sfaturi" sunt mai mult valabile pentru mine, dar sunt sigura ca si altii se pot regasi in ele, dupa cum sunt sigura ca alte persoane sunt diferite si simt nevoia sa traiasca altfel.

1. Munceste mai putin. Putini dintre noi au norocul de a face la serviciu ce le place, asa ca munca e mai mult o sursa de stres in afara de a fi o sursa de venit. Ideal este sa fii bun la ceva (deci trebuie sa fii pregatit si competent) care iti permite sa lucrezi part time si totusi sa castigi suficient. Ce inseamna suficient? Pentru asta ar trebui sa citesti punctul 2.

2. Cumpara mai putin. Nu ai nevoie de multe obiecte pentru care consumi timp, efort si bani ca sa le detii. Look for the bare necessities, cum spune Baloo. Dar mai intai trebuie sa te eliberezi de orgoliul de a poseda lucruri care "dau bine in ochii altora". Reorganizeaza-ti deci prioritatile in functie de utilitatea reala (raportul pret-satisfactie personala) a unui bun/serviciu.

3. S-ar putea ca si o gramada de activitati in afara serviciului sa-ti consume mult timp fara sa-ti aduca satisfactii. E vorba in general de treburi casnice, ingrijire personala etc. Nu trebuie sa fie mereu totul perfect, curat, ordonat...Iar daca nu-ti place de ex sa gatesti, mai bine platesti pe cineva care se pricepe. Nu e doar o cheltuiala in plus ci o investitie in timp.

4. Timpul si banii economisite prin aplicarea cu succes a primelor 3 puncte pot fi reportate spre pasiunile tale (daca n-ai, incearca lucruri noi si vezi ce iti aduce bucurie) si reconectare cu persoane dragi. Iar prin reconectare nu ma refer la chat pe Facebook.

5. Nu mai sta atat de mult online; calculatorul e servitorul, nu stapanul. Impune-ti limite de, sa zicem, 2 ore pe zi (in afara timpului in care navighezi in interes de serviciu sau pentru studiu). Cel mai important e ca in timpul liber care iti ramane departe de Internet sa nu fie pierdut aiurea. In loc sa stai cu ochii pe pereti si sa visezi cu ochii deschisi, impune-ti sa faci ceva ce n-ai mai facut, chiar daca e un lucru minor.

6. Intoarce-te la inocenta. Copilaria nu e perioada cea mai fericita pentru ca suntem prosti cand suntem mici. Copii invata lucruri noi in fiecare zi, dar cand ajung mari (ma rog, adolescenti) au deja capul plin de tampenii. Daca le dam la o parte, gasim exact "ingredientele" de care avem nevoie ca sa ne facem viata frumoasa.

Pare usor, pentru ca e un stil de a trai tihnit (desi nu lenes) dar e de fapt greu sa-ti schimbi obiceiurile. E mai simplu sa urmezi din inertie calea pe care ai pornit - munca de 8 ore sau mai mult, mall, jocuri pe computer, etc. Dar fiecare stie ce are de editat ca in paginile vietii lui sa scrie o poveste frumoasa, nu una plictisitoare si obositoare. Cam asta spune, simplificat, si Osho, printre altele si printre altii.

5 comentarii:

 1. intoarcerea la inocenta e un pic cam greu de realizat :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Foarte faina postarea :o)
  Intoarcerea la inocentza poate părea, intr-adevăr, dificilă. Dar nu este deloc.

  Copiii sunt inocenţi pentru că nu au condiţionări mentale. Ei acceptă totul aşa cum este. Şi adultul poate face la fel. E doar un altfel de logică.

  PACE!

  RăspundețiȘtergere
 3. E greu sa uiti conditionarile cand esti deja adult.

  RăspundețiȘtergere
 4. ... nu spera şi nu ai teamă...

  Nici nu face sens să uităm condiţionările. Alta e provocarea: din 100% acţiuni, doar 2% sunt conştiente, restul fiind rezultate din automatisme/condiţionări... eu unul îmi doresc ca 100% din acţiunile mele să fie conştiente.
  Procesul e simplu: observarea/monitorizarea foarte atentă a acţiunilor proprii.

  Pe măsură ce procesul se desfăşoară, atenţia se măreşte considerabil şi astfel aflăm/înţelegem din ce în ce mai clar condiţionările care tind sa ne guverneze acţiunile.

  Acesta este doar primul pas.

  Urmează monitorizarea gândurilor, însoţită de o disciplină interioară simplă. Există "mici tehnici" care ajută în acest proces.

  PACE!

  RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.