luni, 15 februarie 2010

Nuditatea nonsexuala

Exista o dezbatere mai larga privitoare la nuditate, dar ma voi limita in cele ce urmeaza la postarea de fotografii cu mame care alapteaza, pe Facebook. De curand a fost o discutie in America despre dreptul mamelor de a alapta in public, ex. in restaurante. Mai recent, Facebook a interzis pozele cu femei alaptand, ceea ce a starnit proteste (cum ar fi grupuri si pagini de sustinere a pozelor cu mame alaptand copii).

De ce este acesta un subiect controversat? Avem desigur nuduri in arta, inclusiv nuduri de femei cu copii la san, in fata carora nu ne scandalizam. Lucrurile se schimba insa cand o persoana in carne si oase isi hraneste bebelusul in fata noastra, chiar si intr-o fotografie care apare pe "peretele" FB. Asta pentru ca, in cultura noastra, sanii sunt o parte anatomica tabu, se expun eventual numai la plaja. Dar si daca am vedea o femeie alaptand vara pe plaja, tot ar fi ciudat, nu?

Exista pareri pro si contra, respectiv cei care sustin libertatea si lipsa de prejudecati si cei mai pudibonzi care sustin decenta in public. Fotografia pe care o postez aici prezinta un schimb de pareri dintre o persoana care a reactionat negativ la postarea unei fotografii facute de o mama in timp ce isi alapta copilul si...toti ceilalti comentatori (printre care tatal si alte mame).

Ceea ce vreau sa adaug pentru cantarirea acestei situatii este ca taticul care a postat respectiva poza are nu mai putin de 847 prieteni pe FB. Departe de limita de 5000 de pe FB, totusi exista teorii care spun ca nu poti avea peste 150 de prieteni in sensul tare al cuvantului. Acest barbat este cum s-ar zice in engleza semifamous, deci presupun ca multe persoane i-au dat add fara sa-l cunoasca de fapt. Toate aceste persoane (in functie de setarile contului sau, posibil mai multe) pot vedea respectiva fotografie...

In alta ordine de idei, tipul a postat o fotografie in care el era imbracat si sotia sa insarcinata goala pana la brau. Unul dintre comentatori i-a spus ca aceasta imagine ii aminteste de Dali si Gala. Atunci mi-am dat seama ca folosim dublu standard in aprecierea "decentei": pentru artisti si pentru restul oamenilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.