miercuri, 24 februarie 2010

Mamele surogat si maternitatea

Progresele medicinei au făcut posibil ca şi femeile care nu pot naşte copii să fie mame, dacă nu biologice măcar genetice. Există şi familii bogate care apelează la aceste „minuni alte tehnicii moderne” nu pentru că femeia nu ar putea să nască, ci pentru că nu vrea să treacă prin chinurile sarcinii sau să-şi pună în pericol silueta, ceea ce e de preferat şi pentru partenerul ei.

Au apărut destule filme care arată problemele legate de aceste cazuri, şi anume că o mamă surogat se ataşează uneori de fătul pe care îl poartă în pântece, chiar dacă nu este copilul său dpdv genetic. Contractele pot fi respectate, dar dramele rămân.

Mă întreb ce se întâmplă într-o astfel de familie bogată odată ce copilul este născut. Mama genetică nu are lapte (pentru că nu a rămas vreodată însărcinată) deci copilul va fi alăptat artificial sau de o doică. Această practică a alăptării de către doică e foarte veche şi în anumite culturi doica este considerată un fel de a doua mamă. Presupun mai departe că o femeie din această clasă socială înaltă nu va renunţa la cariera sau preocupările sale odată cu venirea pe lume a copilului, de care se va ocupa un babysitter. Se mai practică în unele familii şi trimiterea copilului la o şcoală bună dar îndepărtată (pe vremuri la pension sau mânăstire) de unde se întoarce rar acasă. Şi atunci mă întreb unde poate interveni, în povestea asta, instinctul matern?

Dacă un copil nu este adus pe lume de o femeie, nu este alăptat, îngrijit şi educat de ea, ci poartă doar moştenirea sa genetică, atunci ea nu este o mamă ci…un al doilea tată. Nu ştiu dacă există destule cazuri deocamdată pentru a se face o cercetare cu privire la relaţia mamă-copil de acest tip, dar ipoteza mea este că femeile respective nu se ataşează la fel de mult de copil ca o mamă de tip tradiţional.

În Brave New World, nuvela SF a lui Huxley, era de neconceput ca o femeie să fie mamă. Statul se ocupă de tot, de la „producţia” de copii în eprubetă până la condiţionarea lor ce urma să îi facă cetăţeni de un tip sau altul. Când una dintre ele nimereşte în mijlocul „sălbaticilor” şi naşte un copil pe care îl creşte singură, ea este singura femeie din acea societate care are sentimente materne faţă de fiul ei.

În anumite triburi izolate, nu se ştie legătura dintre sex şi naşterea copiilor, de aceea nici nu există sentimentul patern, copilul este doar al mamei. În cultura noastră modernă, relaţia tată-copil este puternică pentru că taţii ştiu că acei copii sunt urmaşii lor; dar nu la fel de strânsă ca legătura dintre mamă şi copil, tocmai pentru că mama este intim legată de făt şi are un rol mai mare în creşterea ulterioară a copilului. Astfel că sunt mai multe cazuri de bărbaţi decât femei care îşi părăsesc familia (eventual pentru a întemeia alta), de bărbaţi care abuzează de copiii lor etc. Sunt oare femeile care au devenit doar genetic mame predispuse la un astfel de comportament mai des întâlnit la bărbaţi? Ar fi interesant de studiat asta.

Să fie această formă de egalitate de gen viitorul, ca în Minunata Lume Nouă, dacă se vor păstra diferenţele dintre clase sociale ce fac posibilă plătirea mamelor surogat? Da sau nu, e greu să stabilim dacă e bine/rău. Pe de o parte, sunt sigură că unele femei îşi doresc o astfel de maternitate facilă, care le acordă mai multă libertate, pe de altă parte acest "aranjament" nu e natural, cu toate consecinţele care derivă.

23 de comentarii:

 1. da, ai sesizat corect, acesta va fi viitorul. nu mi se pare ca suna rau.

  astazi exista un conflict intre femeie si mama, asa cum sustine Elisabeth Badinter. tendinta asta acutala a discursului naturalist, care vine dinspre America, vrea sa impuna un nou statut femeii: cea de mama care neaparat alapteaza si se ocupa in primul rand de copii. astfel femeile devin frustrate, li se baga in cap ca daca n-au copii sunt denaturate. astfel iese din ecuatie responsabilitatea tatalui. copilul nu e doar responsabilitatea mamei ci si a tatalui. amandoi sunt responsabili in egala masura pentru progenituri daca au hotarat sa se multiplice.

  uite iti dau un link ca sa vezi o recenzie a cartii despre care vorbesc: http://atelier.liternet.ro/articol/8913/Matei-Visniec/Ideologia-mamei-perfecte.html

  RăspundețiȘtergere
 2. Sunt de acord cu aceasta critica feminista. Nu stiu daca viitorul este ecologist sau nu, dar referitor la egalitatea de gen, impartirea sarcinilor casnice a creat un conflict intre femei si barbati (dupa ce femeile s-au angajat) care a fost "rezolvat" de angajarea altei...femei in casa, in familiile care isi permit. In acelasi fel, folosirea mamelor surogat nu este tocmai o forma de emancipare ci de pastrare a inegalitatilor intre clase sociale, in opinia mea.
  Si pt mine ar fi mult mai usor sa apelez la "serviciile" unei mame surogat daca ar fi posibil, dar mi se pare ca folosirea uterului unei femei ca incubator e oarecum analoaga cu prostitutia, in sensul ca ea si-ar folosi sexualitatea pentru bani.

  RăspundețiȘtergere
 3. Vecina, eu, de exemplu, nu cred ca as recurge la o mama surogat din foooaaarte multe motive. dar un incubator intr-un laborator nu strica pentru femeile care nu pot avea copii sau pentru cele care nu vor sa-i faca personal. femeia nu este acelasi lucru cu uterul ei. ea nu e obligata sa faca copii, decat daca doreste.

  cat despre inegalitati intre clase sociale, nu stiu, dar cred ca mama surogat face un act asumat, n-o exploateaza nimeni, iar a face un copil nu inseamna a face prostituie satisfacand placeri carnale ale unora, ci a da viata unui om, ceea ce mi se pare diferit, chiar daca e pe bani.

  RăspundețiȘtergere
 4. Nu ma refeream la femeile care nu pot avea copii ci la cele care aleg sa ii nasca alta femeie. Am impresia ca doar femeia bogata nu e acelasi lucru cu uterul ei, pe cand cea care ar fi mama surogat pentru bani, este - in America de obicei aceste femei sunt imigrante, din cate stiu.
  Nu le obliga nimeni sa faca asta, dar nici pe saracii din lumea a treia nu-i obliga cineva sa-si vanda cate un rinichi, nu-i asa? Si prostitutia poate fi tot un act asumat, dar e muuult mai frecventa in clasele de jos si tarile sarace. Poate comparatia mea e fortata, dar mama surogat nu ofera placeri carnale, in schimb o scuteste pe mama genetica de neplaceri carnale...

  RăspundețiȘtergere
 5. Nu te referi la "Brave New World" a lui Huxley?

  RăspundețiȘtergere
 6. Ai dreptate, Daniela, Welles e alt scriitor de nuvele SF, cred ca am facut o conexiune de genul viitor - "masina timpului". Merci!

  RăspundețiȘtergere
 7. As dori sa fac ceva corectare in comunicarea care este scrisa,
  am telefonat la o clinica din Ucraina numita Biotexcom care mi-a raspuns la intrebarile puse:
  1)Ca cuplul sa poata sa se adreseze la o mama surogat e nucesar sa fie o multime de confirmari de la medici care confirma ca doamna nu poate purta sarcina (adica dupa lege e interzis sa se faca o astfel de procedura doamnei care pur si simplu nu doreste sa poarte sarcina ca sa nu piarda frumusetea corpului)
  2) Daca e necesar sa fie si ovule donate (tot e necesar sa se prezinte o multime de confirmari ca doamna nu are ovule proproii)
  3) Cuplul trebue sa fie casatorit
  4) E obligatoriu sau sperma sau ovulele sa fie a cuplului
  5) In certificatul de nastere sunt inscrisi numai parintii genetici (adica cuplul care sa adresat dupa acest program) mama purtatoare nu este inscrisa!

  RăspundețiȘtergere
 8. Eu am scris aici mai mult o opinie decat informatii. Este interesant ca in Ucraina exista deja o legislatie in acest domeniu, pe cand in Romania trebuie sa-ti infiezi propriul copil de la mama purtatoare. Presupun ca regulile difera de la o tara la alta. Am cateva observatii si nelamuriri:
  1. Aceste confirmari (care limiteaza accesul la mame-surogat) intr-o tara ca a noastra se pot cumpara fara prea multe probleme. Presupun ca si in alte parti.
  2. Daca femeia a trecut de menopauza i se mai da acest drept, cu toate ca ar fi putut naste mai devreme? Multe femei isi doresc sa aiba un copil cand e prea tarziu.
  3. Necesitatea casatoriei mi se pare absurda. Poate o femeie are ovule proprii si vrea sa apeleze la sperma unui donator, pt ca e lesbiana si nu i se da dreptul la casatorie. Acelasi lucru e valabil pentru barbati.
  4. Daca in cuplu doar femeia este mama genetica, sotul este obligat sa accepte paternitatea? Si invers.
  5. Mi se pare normal ca mama purtatoare nu este inscrisa in certificatul de nastere.
  Vad pe site-ul lor ca au ajutat o femeie la 66 de ani sa nasca, pentru ca era singura si nu ii puteau oferi programul de surogat. Si ca ajuta oamenii sa-si gaseasca mame surogat in functie de cum arata sau de credinte religioase (si care cel putin un copil al lor)...Mi se mai pare ciudat si ca dau multe date (inclusiv poze) despre donatoarele de ovule si donatorii de sperma. Asta imi aminteste de filmul Starbuck. Bine macar ca li se ofera mamelor surogat consiliere psihologica.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Care cel putin AU un copil al lor, vream sa zic

   Ștergere
 9. Buna,
  In Ucraina dupa cum am inteles de multi ani maternitatea surogat cit si donarea de ovule e o procedura absolut legala din aceasta cauza Ucraina si se socoate centrul de maternitate surogat si ovule donate. Chiar am gasit niste articole unde era scris ca Ucraina vinde ovule in restul tarilor ca Spania, Grecia si alte tari unde e permisa astfel de procedura dar cu ovule congelate sanse practic nu sunt,Ucraina foloseste numai ovule proaspete din acea cauza si rezultatele pozitive sunt cu mult mai mari decit in alte tari unde se folosesc numai cele congelate.
  Am mai telefonat odata la clinica Biotexcom si am primit raspunsurile care le-ai pus mai sus:
  1) In afara de confirmare de la medic toate doamnele sau domnisoarele care doresc sa primeasca o mama surogat, vor fi examinate si de medicii clinicii.
  2) Dupa menopauza nu e nici o problema de a fi mama, e nevoie numai de ovule donate si de sperma sotului. Dupa cum am inteles majoritate doamnelor care se adreseaza sunt cu o virsta de peste 40, 50 si chiar 60 de ani.
  3) Daca e nevoie de donare fara maternitate (casatoria nu e necesara). E necesar sa fie casatoriti numai in cazul cind apeleaza maternitate surogat
  4) In orce caz dupa nastere numai parintii sunt inscrisi in certificatul de casatorie (adica cuplul care sa adresat dupa program si nu importa ai cui era materialul biologic)
  5) Mama purtatoare nici nu vede copilul dupa nastere, imediat il primeste cuplul romin.
  6) Pozele se afiseaza numai cu acordul donatorilor.

  Mai mule date si informatii voi oferi dupa ce vin din Kiev, plec la ei pentru un program de maternitate surogat, dar daca mai aveti ce intreba voi fi bucuroasa sa va ajut fiinca comunic cu ei destul de des, din zi in zi am tot mai multe intrebari si sunt nevoita sa le telefonezi si sa primesc la ele raspunsuri. E cam greu sa fac acest pas, dar nu am incotro si este unica sansa sa fiu mama si sotul sa aiba bucuria de paternitate. Sincer va spun sunteti primii cu care am putut sa ma impart cu soarta mea trista de a nu avea un copil pe cale naturala.
  Va multumesc mult ca am putut sa ma impartasesc, acum este mai usor pe suflet.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Va multumesc pentru informații utile. Maternitatea surogat este un subiect de discuții contradictoriu. Sa va spun parerea femeii, care stie ce asta e sa vrei din tot sufletul un copil si sa nu poti da nasterea acestuia, ca maternitatea surogat este unica santa pentru acele femei (printre care sunt si eu)care din anumite cauze nu pot da nasterea copilului pe calea naturala. Am ramas insarcinata, totul mergea bine, la a 7 luna a sarcini am nascut o fetita, care n-a supravețuit. Am avut soc hemoragic si din cauza unei greseli medicale, am ramas fara 75 % din uter. Si sungura sansa pentru mine a fost gasirea unei femei care o sa poarte copilul meu si nu conteaza faptul ca eu n-o sa port acest copil, noi cu sotul oricum o sa –l iubim, fiindca e al nostru (materialul biologic e al meu si al sotului). Nu am vrut sa trecem prin aceasta procedura aici în Romania. Deoarece mama copilului, nascut cu ajutorul tehnicilor reproductive se socoate mama surogat si tatal biologic. Numai prin adoptia eu puteam sa devin mama acestui copil. Dar exista si riscul ca dupa 9 luni de sarcina mama surogat sa se ataseze de copil si sa-si lase copilul. Si legea in acest caz e de partea ei. De aceea noi am vrut sa trecem programul maternitatea surogat in tara unde aceasta este legalizata. Am citit despre aceasta clinica Biotexcom din Kiev pe Net, am avut niste întrebari si ma bucur, ca ne-ati lamurit. Dupa cele citite noi am contactat cu reprezentatii clinicii. Am vrut sa programam vizita, dar din pacate, au spus sa asteptam o luna, ca au un rând mare. Iar noi tare am vrut in timpul concediului sa ajungem la Kiev,macar sa nimerim la prima vizita. Noi am ajuns acolo pe neasteptate. Ne bucuram ca nu ne-au refuzat si ne-a primit medicul-specialist.N-am avut probleme cu comunicare, deoarece au si traducatori de romana.Acum ne-am întors din Kiev de la prima ecografia bebeului nostru! E minunat! Speram ca o sa se nasca un copilas sanatos! Ii multumim pe specialistii acestei clinici pentru ajutor acordat!

   Ștergere
  2. buna ziua....In cazul in care aveti putin timp liber mi-ar fii de folos niste sfaturi de la dvs in urma experientei pe care ati avut-o la biotexcom.....adresa mea de mail adrian.radu45@yahoo.com multumesc mult

   Ștergere
 10. Si eu va multumesc pentru informatiile pe care le-ati adaugat aici si care vor fi de folos altor persoane care vor citi articolul si comentariile! Sper sa fie totul bine in experienta dvs :)

  RăspundețiȘtergere
 11. Vreau sa povestesc despre povestrea mea....La 25 de ani eu am ramas însarcinata, în urma unui avort spontan la 4 luni am avut hemoragie abundenta. Doctorii 3 zile au luptat pentru viata mea si n-au avut alta soluție, decât sa mi faca histerectomie. A fost un mare soc pentru mine, cand am iesit din anestezie, am simtiți oribil. Eu mi-am dat seama ca am pierdut bebe-ul si uterul si niciodata n-o sa pot sa am copii. Nu stiu cum am trecut prin aceasta perioada grea din viata, numai datorita familiei si sotului n-am iesit din minti. Eu putin cu putin mi-am revenit. Sotul avea grija de mine. La clinica ginecologul meu mi-a spus ca unica sansa sa am copii proprii este închirierea uterului unei femei, care ar fi de acord sa-mi poarta 9 luni copilul nostru.De la început nu puteam sa ma împac cu acesta ideia, dar m-am gandit daca star-urile pot sa apeleze la mama surogat si pot sa aiba copii proprii, de ce nu putem noi. Dar problema consta in gasirea mamei surogat. La cine sa apelam, pe unde sa cautam aceasta femeie, prin anunturi, pe Net? E riscant sa apelez la mama surogat aici in Romania, deoarece nu exista baza legislativa pentru aceasta procedura in Romania. Noi nu stiam ce sa facem….întelegeam insa ca procedura nasterii copiluilui implica si mari cheltuieli financiare. In acest timp nu prea dispuneam de bani. Si odata vorbind cu mama –soacra, ea mi-a propus: «Poate eu o sa incerc sa fiu mama purtatoare si o sa nasc pentru voi un сopilas. O sa fie cea mai buna bucurie pentru mine» Eu stiam ca soacra mea este o femeie extraordinara cu suflet mare, dar nici nu închipuiam ca sa fie de acord sa fie mama purtatoare pentru noi. Nici nu știu ce sa fac....Cineva poate sa mi da un sfat....E bine și moral sa ai ca mama purtatoare pe soacra sau nu? Ajutati-mi sa iau o hotarâre corecta.  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aceasta este o decizie pe care trebuie sa o iei impreuna cu sotul si soacra, bineinteles. Tot ce pot sa spun este ca acest aranjament nu e o noutate pt cei care nu isi permit cheltuielile cu o mama purtatoare straina (exista cateva cazuri in SUA, cel putin).
   Bunica va fi oricum atasata de nepot si se va implica in cresterea lui, deci nu vad o problema in asta; este si o parte a ADN-ului ei (din partea tatalui) la copil. Mai mult, ea nu ar face nimic care sa puna in primejdie sarcina, cum ar fi sa se drogheze, ceea ce nu poti controla in cazul alteia.
   Cred ca aspectele morale sunt legate de plata catre o femeie pentru a te folosi de uterul ei, dar in cazul vostru nu ar fi vorba de asa ceva. Singurul dezavantaj este ca in fata legii actuale din Romania copilul va fi al ei, deci va trebui sa-l infiezi. In acest caz, trebuie sa ai incredere ca ea va fi de acord. Succes!

   Ștergere
 12. Buna ziua! si eu am probleme in a aduce pe lume un copil, am pierdut deja trei sarcini si am o boala hematologica care imi provoaca pierderea sarcinilor.Pentru dna care a spus ca a apelat la clinica Biotexcom as vrea daca se poate sa mai comunice daca a avut succes si cum s-au desfasurat lucrurile pe parcurs pana la nasterea bebelusului.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Referitor la programul mama surogat la Biotexcom si etapele ei….Noi am optat pentru programul maternitatea surogat cu ovule proprii... La prima vizita am avut consultatie la medicul specialist si am semnat contractul. Am avut de facut analize si spermograma. Toate analizele au intrat in costul contractului. Costul acestei programe de mama surogat cu mai multe incercari a fost de 27.900 de euro. Cum stiu, acum costul acestei programe este de 29 900 euro. Dar este si programul cu o incercare FIV, care costa 24000 euro. In costul programului nu sunt incluse cheltuielile de transport pana la Kiev. Alimentatia, cazarea, si servicii medicale sunt suportate de clinica. Eu am fost stimulata hormonal pentru prelevarea ovulelor. La a doua vizita la clinica am avut pick –up - prelevarea ovulelor de la mine si a spermei de la sotul. Aspiratia ovulelor se face sub anestezie. In aceeasi zi se efectueaza fecundarea in vitro. Embriotransferul in uterul mamei purtatoare a avut loc in ziua a 5-ea. Am asteptat 2 saptamani dupa ebriotransfer ca sa aflam rezultatul analizei Beta HCG. Achitarea contracului se face in cinci transe. Medicii si personalul clinicii sunt foarte amabili.

   Ștergere
  2. Multumim mult pentru completari!

   Ștergere
 13. Am citit tot ce e scris despre Biotexcom....Eu am nevoie de mama surogat deoarece starea mea de sanatate nu mi permite sa port si sa nasc copilas pe cale naturala... Eu nu prea am inteles despre programul mama surogat cu mai multe incercari... Asta sa inteleg ca daca nu se primeste din prima se mai ofera alta incercare...fara sa platesti bani in plus...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am scris un articol mai nou pe aceasta tema, sper sa te ajute http://vecinadeblog.blogspot.ro/2014/03/reproducerea-umana-asistata.html

   Ștergere
 14. Vrei să-și vândă rinichi sau alte organe, dacă da, se aplică pentru o vânzare astăzi și vi se va da satisfacția maximă de care aveți nevoie să mă contactați prin e-mail: oriafohospital@outlook.com

  RăspundețiȘtergere
 15. Maternitatea, sarcina si nasterea sunt experiente extrem de complexe si speram ca legiferarea acestor practici se va face de catre persoane avizate care au experienta vasta in reproducerea asistata, psihologie si drept. O astfel de procedura are implicatii serioase si afecteaza atat viata mamei surogat cat si a mamei genetice. Copiii care iau viata pe aceasta cale se pot confrunta si ei cu problemele lor, similare celor care au fost adoptati. Informarea este calea cea mai buna pentru a trece cu succes printr-o astfel de situatie, ca in orice alta situatie legata de maternitate si parenting.

  RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.