joi, 4 februarie 2010

Futilitatea massurilor umanitare


Este vorba de acele mesaje de pe mess in care suntem somati sa donam sange, bani sau macar sa dam mai departe. Cand am vazut asta prima data acum cativa ani m-am gandit ca e o metoda inovativa de a ajuta pe cineva. Acum realizez pe cate planuri esueaza.

In primul rand, aceste mesaje nu dau informatii concrete, cum ar fi "vino joi 4 februarie 2010 la ora 12 la spitalul universitar din Bucuresti sa donezi sange pentru Gica Cutarescu, care altfel moare" Data este foarte importanta, desi e bine daca se duce cineva sa doneze sange oricand. Daca eu nu stiu cand a fost trimis prima data acest mass, ma gandesc ca e Gica poate sa fie de mult externat sau chiar mort. Ar fi ideal sa existe mereu doze de sange pentru cine are nevoie, dar cati dintre noi ar merge sa doneze fara sa stie ca salveaza o viata cu acest gest?

Daca oamenii care au intr-adevar nevoie de ajutor trimit mass-uri, ar trebui ca ele sa aiba o data fixa in mesaj, data dupa care sa nu se mai trimita pe mess. In loc sa circule acelasi mesaj care nu are de fapt nicio semnificatie, ar trebui date mai departe mesaje punctuale, atunci cand apar. Nu stiu, poate raspandirea se face din cauza noilor de utilizatori de yahoo messenger care inca nu au "ochiul format" pentru astfel de mass-uri.

Eu de ex primesc deja de un an, ocazional, un mesaj despre cineva care vrea sa doneze proteze pentru un copil. Suna bine, nu? Da mai departe, si cine vrea poate sa sune la nr cutare...Dar, presupunand ca este adevarat si nr respectiv nu e doar un truc pentru a-i taxa pe cei care suna, chiar nu s-au dat acele proteze in atat timp?!Persoana aceea inca mai primeste telefoane de la doritori sau a trebuit sa-si schimbe nr?

Ideea este ca Internetul poate fi un mediu prin care ajutorul umanitar sa se poata realiza rapid, dar trebuie sa fim atenti la aceste cazuri cand intentia de a face o fapta buna are doar ca efect pierderea timpului celorlalti in mod stupid.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.