duminică, 6 decembrie 2009

Votul, buton placebo

Ati observat ca in lifturile publice (de ex din mall-uri) dupa ce apasati pe butonul cu etajul dorit, puteti apasa si pe unul care inchide usile? Usile se vor inchide oricum daca mai astepti putin, dar acel buton grabeste urnirea liftului. Cu alte cuvinte, este un buton placebo, care da impresia celui care foloseste liftul ca are mai multa putere.

Alegerile de astazi, desi nu electronice, sunt tot un fel de buton placebo. Pe oricare candidat ai pune stampila, Romania va merge tot in jos sau in sus, datorita unor circumstante mult mai complexe decat cine iese presedinte. Sustinatorii unuia sau altuia au incercat sa ne convinga ca "liftul se va bloca" daca (nu) il alegem pe cel indicat. Dar este fals, in Romania de azi cei doi candidati sunt intersanjabili.

Acum 5 ani, credeam ca o alegere anume poate produce o schimbare. Acum, cred ca e important doar sa votezi, cu unul din candidatii "decenti". Nu cred ca cei care si-au anulat votul au demonstrat ceva, cred ca e important ca politicienii sa stie ca oamenii inca mai folosesc acest drept, pentru ca lor le-ar conveni de fapt ca noua sa nu ne pese, iar ei sa-si vada nestingheriti de afaceri.

Participarea politica sta la baza unei democratii, iar daca in turul doi au ajuns doi candidati din care o mare parte a alegatorilor nu il doresc pe nici unul presedinte, asta e rezultatul pasivitatii din acesti aproape 20 de ani de cand avem alegeri libere. Oamenii trebuie sa inteleaga ca nu e de ajuns sa votezi cu unul sau altul si sa asptepti ca ei sa-si faca treaba.

Trebuie sa controlam permanent ce fac cei de la putere (bine sau rau), dar trebuie sa si cladim ceva, ca sa intretinem bunul mers al "liftului", pentru ca alternativa e mai rea. Daca singura noastra implicare e apasarea pe un buton, e ca si cum ne-am spala vina de pe maini. Unii sustin ca e inutil sa votam. Eu zic ca e insuficient.

2 comentarii:

  1. Vecino, totusi au votat 10 milioane si jumatate de oameni, a existat un interes mai mare pentru alegerile prezidentiale decat pentru votul pentru parlamentare, ca de alegerile europene n-are rost sa vorbim.
    Despre controlul fazei post-electorale sunt de acord.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, ai dreptate, cred ca e mai usor sa alegi intre 2 oameni cu notorietate mare decat intre partide care sunt oarecum abstracte pt o parte din alegatori. Votul uninominal nu a rezolvat inca problema asta pt ca personalitatile mediatizate la nivel national sunt mai carismatice decat anonimii care candideaza in plan local.
    In fine, exista multe explicatii. Intr-un fel e bine ca multi oameni au fost interesati de alegerile astea, dar altfel s-au nascut pasiuni care destrama prietenii si invrajbesc familii :)

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.