miercuri, 11 noiembrie 2009

World Blogging Forum - live blogging IV


Ultima sesiune - influenta blogurilor asupra societatii civile.

Din nou Jakub Gornicki, despre bloggerii care au nevoie de donatii pentru problemele lor medicale. Comunitatea bloggerilor din Polonia a venit cu idei originale pentru strangerea de fonduri, avand astfel un impact pozitiv.

Helge Fahrenberger (Austria) - flash mob in Universitatea din Viena de protest fata de subfinantarea academica (in legatura cu procesul Bologna) organizat cu ajutorul social media. Membrii asociatiei studentesti sunt de obicei oameni care vor o cariera politica, dar aceasta actiune a prins o mare amploare. Ca rezultat al campaniei, subfinantarea universitatii a fost timp de 3 saptamani principalul subiect in media austriaca si cea mai importanta dezbatere politica.

Exista modelul ierarhic de organizare vs structura de retea, iar idealul este o combinare, de ex aparitia ierarhiei doar mai tarziu in dezvoltarea unei organizatii. Sasaki a intevenit pentru a critica anumite tipuri de cyberactivism care dau numai senzatia de implicare de ex punerea unui banner care arata suportul pentru o cauza.

Un italian care vorbeste in romana, Giovanni Ruggeri, ne povesteste despre un muzeu de icoane taranesti pe sticla de la Sibieni, facut pe vremea comunismului de catre un preot ortodox care fusese inchis si dus la munca silnica. Sibiel.net este proiectul facut pentru popularizarea acestei expozitii, descoperind lumii aceasta "comoara ascunsa".

Onnik Krikorian da exemple de folosire a social media in Caucaz in care nu ar fi crezut acum un an. Intre Armenia si Azerbaijan este un razboi teritorial care face comunicarea foarte dificila, iar mass-media a marit si mai mult prapastia, dar daca nu se pot vizita, armenii si azerii pot comunica prin intermediul web 2.0. Un alt exemplu ar fi peace.facebook.com care monitorizeaza networkingul dintre israelieni si palestinieni, sarbi si kosovari etc.

Ramon Stoppelenburg trage concluziile: internetul invinge granitele impuse de state, orice om poate capata un "global common sense" prin intermediul bloggingului.
In legatura cu declaratia de solidaritate, o pagina wiki, Onnik crede ca trebuie sa fie mai tare, iar Ramon ca guvernele libere trebuie sa se implice si ele, nu numai blogosfera.

Mai multe maine, am exagerat cu blogareala azi.

2 comentarii:

  1. A fost foarte frumos si interesant. Brava si tu!
    Giovanni

    RăspundețiȘtergere
  2. Congratulazioni per il tuo lavoro in Romania, Giovanni :)

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.