miercuri, 11 noiembrie 2009

World Blogging Forum - live blogging III

Petrisor Obae modereaza a treia sesiune pe ziua de azi, cea despre jurnalism online.

Onnik Krikorian isi incepe discursul cu informatia despre sentinta in cazul celor 2 bloggeri din Azerbaijan. In continuare el vorbeste despre un cod etic pentru bloggeri, mai exact autoreglementare. S-a decis ca la sfarsitul forumului va exista o declaratie comuna a bloggerilor prezenti.

David Sasaki (SUA) are un discurs provocator, despre gatekeeperii informatiei, in media traditionala cat si social media. Etica atentie se refera la faptul ca avem nevoie de o legatura (un prieten) pentru ca o noutate sa ne intereseze, de ex prezenta in sala a Parvanei a facut ca discutia sa se invarta in jurul arestarii lui Emin si lui Adnan, desi exista si alti bloggeri arestati in toata lumea.

Dicutia despre relatarea pe twitter a atacului de la Fort Hood a devenit mai importanta decat faptele (atacurile) in sine, asa cum discutia despre tehnologia folosita in protestele din Iran a fost mai mediatizata decat protestele. Un aspect negativ al citizen journalism este legat de un incident in Japonia in care oamenii preferau sa faca poze si sa filmeze in loc sa ajute victimele. In SUA, c. j. se preda si in scoli, iar experimentele au aratat ca elevii prefera sa isi pastreze rolul de "reporteri" in loc sa previna conflictele.

Asa ca nu trebuie sa dam atentie la ce vrea mass-media, ci la propria noastra media. Interesul personal este cel care dicteaza ceea ce publicam online. De ex participarea la o conferinta unde vine si un lider (Basescu) ne mareste capitalul social. Aceasta ar fi fost o mare ocazie de a-i pune o intrebare presedintelui care sa-l incurce, dar bloggerii romani nu au profitat de ea probabil din teama de a nu fi invitati anul viitor. Concluzia este ca pentru noi toti propria persoane este foarte importanta. Prezentarea lui Sasaki a fost intr-adevar excelenta.

Jeff Jedras nu are incredere ca new media va inlocui presa old-school, tocmai pentru ca oamenii intra pe web cautand stiri pe site-urile mass-mediei traditionale. Unul dintre motive este faptul ca blogosfera e perceputa ca un fel de Vest Salbatic, pe cand presa este reglementata. O parte dintre bloggerii prezenti sunt de acord cu declararea intereselor pe blog, altii nu, deoarece blogurile ar trebui oricum privite ca fiind subiective (R. P.). O alta metoda este aceea de a da un model de buna practica - Helge Fahrnberger.

Jakub Gornicki (Polonia) isi aminteste de inceputurile lui ca jurnalist, cand mergea pe la conferinte de presa pentru mancarea gratuita :) El ridica intrebarea "in cine putem avea incredere" cu referire la jurnalismul online, dupa o experienta interesanta in domeniu.

Dvorit Shangal (Israel) a ales sa scrie anonim (la inceput) pentru ca critica jurnalismul din tara sa. Din pacate nu inteleg tot ce spune pentru ca engleza ei e less than stellar. Ea a renuntat la anonimitate dupa 1/2 de an pentru ca "a existat un conflict psihologic intre jurnalistul senior Dvorit si o persona de pe Internet care a devenit vedeta in doar cateva saptamani".

Erkan Saka (Turcia) ne spune despre jurnalismul online din tara lui, unde Youtube este interzis pt ca exista clipuri ofensatoare la adresa lui Ataturk. Internetul este folosit destul de mult, dar nu neaparat pentru a crea site-uri de calitate. El este singurul blogger turc care scrie despre scena politica in engleza. In Turcia, incercarile de lovituri de stat sunt acum si electronice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.