vineri, 18 septembrie 2009

Wikipedia si PR-ul


Wiki este probabil cea mai folositoare resursa web 2.0, in online doar Google-ul o intrece in utilitate. Dar numarul mare de articole ale acestei enciclopedii se datoreaza tocmai faptului ca multi utilizatori contribuie, ceea ce prezinta anumite dezavantaje. In primul rand se pune problema specializarii celor care scriu: sunt ei cei mai avizati sa trateze un subiect sau altul? Desigur, se pun referinte sau avertizari ca articolul nu este verificat, dar tot nu prezinta aceeasi incredere...

In al doilea rand, chiar daca o persoana detine cele mai multe cunostinte legate de un articol din Wikipedia, exista riscul ca ea sa manipuleze datele si sa publice versiunea care o avantajeaza. De exemplu, in cazul unei autoritati publice sau al unui produs, cine este mai in masura sa cunoasca subiectul decat chiar angajatii guvernului sau ai respectivei corporatii? Totusi, ne asteptam ca acestia sa ne dezvaluie tot, intr-o maniera obiectiva?

Asa a aparut Wikipedia Scanner-ul, un program care da sansa cititorilor de a sti cine a scris si ce a modificat intr-un articol. Ceea ce a declansat un adevarat haos pentru diverse grupuri de interese care vroiau ca adevarul sa ramana "dincolo de noi". Jos palaria pentru studentul care a creat acest program, el ne-a facut tuturor un mare serviciu.

2 comentarii:

  1. Eu auzisem ca CIA a folosita prima data inventia asta , dar dupa aia s-a raspandit noutatea in lume si a ajuns o unealta la indemana tuturor !

    RăspundețiȘtergere
  2. tot ce se poate :) multe lucruri au fost intai folosite de serviciile secrete si apoi de restul lumii

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.