marți, 7 iulie 2009

Donatiile sunt noile plati


Am observat un lucru in ultimul timp; poate altii l-au sesizat de mult, dar cred ca e o tendinta relativ noua. Anumiti antreprenori au proiecte online care devin foarte populare, tocmai pentru ca ofera lucruri de care se pot servi si altii, de exemplu platforme pentru bloguri. Toate bune si frumoase, dar la un moment dat initiatorii vor sa monetizeze, isi inchipuie poate ca au creat o dependenta si ca oamenii sunt dispusi sa dea o mica suma (fiind multi, suma care se strange este totusi mare).

Dupa cum se stie, multe proiecte si-au pierdut popularitatea tocmai pentru ca un serviciu cu care internautii erau obisnuiti gratis a devenit contra cost. De altfel, pirateria este in floare, iar daca nu se poate fura ceva, se poate face o imitatie, cu alte cuvinte altcineva ii ia locul. Deci, la ce s-au gandit mintile luminate? Sa apeleze la bun simt, cu mesaje de genul: "brandul nostru iti face viata mai usoara. Nu vrei sa donezi 1$ pentru noi?"

Desigur, este contraintuitiv sa presupui ca oamenii ar da bani pentru ceva ce pot obtine gratis - si donatia tot un fel de plata e, pentru ca in cazul acesta nu e o simpla caritate. Dar, depinde de produs. Pe Facebook sunt invitata sa iau parte la tot felul de cauze care nu strang nici un ban, desi au o gramada de "sustinatori", in schimb Wikipedia a strans milioane de dolari, pentru ca e foarte apreciata.

Sa fie acesta viitorul? Oare ar functiona in Romania? Pana acum am donat mici sume numai in campanii umanitare, dar daca as sti de un proiect util pentru mine care nu se poate sustine altfel, as contribui si eu. Ceea ce mi se pare si mai interesant este ca donatia, spre deosebire de pret, este in functie de cat te lasa inima, cu alte cuvinte de cat te tine punga, desi exista oameni saraci mai generosi precum si oameni bogati mai...economi. Un concept cu care si Iisus, si Marx, ar fi de acord :)

4 comentarii:

 1. A devenit deja un fenomen - join my cause, 1 penny please etc... Fenomenul in sine e ok, multe din cauze sunt la fel ok. Problema e ca ar trebui sa existe o transparenta a colectarii/utilizarii fondurilor. Niciuna din platformele sociale (Twitter inclusiv, pt ca apelurile de acest gen s-au inmultit si aici) nu ofera asa ceva.De ce as dona niste bani, daca nu sunt sigura ca vor fi folositi potrivit scopului declarat?

  RăspundețiȘtergere
 2. E si acesta un aspect deloc de neglijat, pe care l-ai punctat f bine.

  RăspundețiȘtergere
 3. eu din principiu nu dau de pomana si nici nu pun botul la tot felul de escrocherii financiare....intrati pe noul meu blog...discutam despre bucuresteanul de rand

  RăspundețiȘtergere
 4. @neinfectat
  de curiozitate :) care e vechiul tau blog?

  RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.