marți, 30 iunie 2009

Blog de profesionisti si social media de amatori


Se tot vorbeste despre "concurenta" dintre twitter, facebook (ca reprezentanti social media) si bloguri. Si anume, faptul ca facebook si twitter fac posibila postarea de scurte updateuri prin care isi tin la curent prietenii cu ce se mai intampla in viata lor sau peste ce lucru interesant au mai dat, ceea ce face ca blogul personal sa-si piarda utilitatea.

Pe mine ma bucura o astfel de veste (intr-adevar, cifrele arata ca blogger scade pe cand facebook creste), pentru ca asta va face curatenie in blogosfera. Daca fiecare are cercul lui de prieteni care citesc ce mai face/zice pe facebook si twitter, eu nu va mai trebui sa caut printre mii de bloguri ca sa gasesc niste articole cu adevarat citibile. Sper ca vor ramane doar jurnalistii online sau cei care au de impartasit ceva care chiar nu se poate rezuma in 140 de caractere/un status de facebook.

Dar pana se intampla asta, mai astept sa se intample si cealalta revolutie, si anume toata presa tiparita sa apara pe net. Si atunci va fi o reala provocare pentru trusturi de media sa-si vanda "marfa" pentru ca nu vor mai fi doar cativa in bransa, ci multi...si buni (sa speram). Pare departe de Romania, dar am impresia, ochiometric, oamenii care nu intra pe net, nici nu cumpara ziare. Oricum, la vremea aceea "Voi fi bătrân şi singur, vei fi murit de mult! ..."

4 comentarii:

 1. Si pe mine ma bucura vestea asta !
  O sa apara o concurenta acerba daca toate ziarele se muta pe net , sau mare parte dintre ele !

  RăspundețiȘtergere
 2. Toate sunt niste instrumente moderne de lucru pentru presa, si cred ca se completeaza perfect intre ele. Sper exemplu, sa pornim de la faptul ca exista platforme care ofera utilizatorilor posibilitatea ca posturile de pe blog sa intre automat pe Twitter si de acolo pe Facebook- deci mesajele pot deveni cunoscute foarte rapid. Probabil treptat se va forma si la noi, in presa noastra mai ales, o cultura in domeniu.

  RăspundețiȘtergere
 3. hey, nadia! explica-mi si mie te rog cum se face asta: "posturile de pe blog sa intre automat pe Twitter si de acolo pe Facebook". eu de ex folosesc blogcast pe fb si imi ia posturile direct de pe blog. dar ca sa faci ce ai zis tu prin wordpress iti trebuie cont fb sau e de ajuns un grup/fanpage?

  RăspundețiȘtergere
 4. Stefania - e relativ simplu,pe wordpress- vad ca tu ai blog pe blogspot, platforma cu care eu nu ma descurc asa bine, dar presupun ca e oarecum similar. Iti faci setarile din blog (sunt activate automat la crearea contului, acel Follow me on Twitter), intri in contul tau de Twitter si activezi optiunea sa iti updateze posturile in retea (le ia cam la 30 de minute odata, nu automat), si apoi alegi interconnect cu Facebook account. Din setarile de pe Twitter, poti sa iti incarci si foto sau sigla blogului (numai daca vrei sa fii recunoscuta in retea intr-un fel anume)- asa ca toate update-urile tale vor fi si insotite de o imagine. Mai trebuie sa actualizezi fluxul RSS. Iar pe Facebook va trebui sa iti incarci manual poza si infromatiile d eprofil (astea nu merg automat). Daca nu merge cum am spus, trimite-mi te rog un email (ndincovici@yahoo.com) cu problemele intampinate, punctual, si iti raspund. Recunosc ca nu e asa usor, si mie mi-a luat ceva timp. Un sfat-foloseste o platforma integrata, sa le poti gestiona pe toate odata si sa nu tot treci dintr-un cont in altul.

  RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.