sâmbătă, 9 mai 2009

Blogging în România


Poate că nu am studiat eu destul blogosfera românească, dar am ajuns la concluzia că e o blogosferă subdezvoltată, ca să zic aşa. Nu e vorba de cantitate, ci de calitate. Mi se pare că puţini dintre bloggerii de succes au într-adevăr bloguri comparabile cu ceva gen mid-level în "occident", şi mai trist e că cei din urma lor nu au materialul necesar pentru a-i întrece. Deci nu e vorba că cei cu "rating" mai mare au succes tocmai datorită sloganului keep it stupid, ci că nu prea există ceea ce aş numi un blog de calitate la noi.

În primul rând, cum definesc un blog bun? Pentru mine există două variante: al naibii de distractiv sau foarte util. În privinţa blogurilor amuzante simt că se poate mai mult (cu excepţia pitzipoanca.org, care rulează). Mi se pare trist ca noi, un popor atât de creativ, să reproducem glume străine sau mai rău, să postăm clipuleţe de un umor cabotin. Mi se mai pare trist şi că există relativ puţine bloguri din care efectiv înveţi ceva când citeşti, sau ai măcar o revelaţie, în afară de opinia bloggerului respectiv cu privire la nu ştiu ce, sau mai rău, un episod banal din viaţa dânsului.

Un blog bun, după aceste criterii, nu poate făcut decât de un profesionist (cineva care se ocupă numai de asta) sau de o echipă de profesionişti, eventual folosind user generated content. Ia timp să construieşti succesul şi de aceea ideea trebuie să fie originală, sau măcar conţinutul trebuie să fie cel mai bun dintr-o nişă. Poate e de vină faptul că blogurile au ajuns mai târziu la noi sau poate că publicul nu doreşte aşa ceva, ci să urmărească blogurile unor vedete tv care datorită celebrităţii lor sunt vizibile şi în online.

În orice caz, mă bucură că circulă un banc pe mess în care un preot îi spune unui enoriaş că nu e nevoie să se spovedească, pentru că i-a citit blogul. E un semn că a prins fenomenul chiar şi în această ţară din lumea a doua. Şi nu, twitter-ul nu poate înlocui blogurile, deja s-a transformat într-un instrument (prea) comercial. Or mie mi se pare important să avem o blogosferă mai de soi, tocmai pentru că ea democratizează informaţia mai mult decât o face mass media tradiţională (acum că şi locuitorii din lanuri de porumb au acces la internet).

Deci băieţi, trageţi mai tare, că formaţi nişte generaţii, pentru d-zeu...şi voi fetelor, lăsaţi emoticalele şi faceţi treabă, că se poate!

4 comentarii:

 1. Uite ca suntem vecine de blog!

  RăspundețiȘtergere
 2. cu totii suntem vecini de blog in marele cartier internaut.

  RăspundețiȘtergere
 3. E un paragraf scris de tine mai sus: "mi se pare mai trist si ca exista relativ putine bloguri...", pe care iti sugerez sa il citesti cu voce tare deoarece demonstreaza inutilitatea blogului tau.

  RăspundețiȘtergere
 4. nu am nevoie sa-l citesc cu voce tare, stiu ce am gandit. nu sustin ca blogul meu ar fi folositor, dar de la mine nu am pretentii, pt ca ii acord putina atentie. daca citesti mai atent, vei vedea ca ma refer la nr mic de bloguri profesioniste din Ro, adica la bloggeri care fac bani din blogging, dar care au si o utilitate reala.

  RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.