marți, 19 mai 2009

Bătălia finală: online - offline


E greu să le explicăm bunicilor sau chiar părinţilor ce e aşa fascinant la obiectul acesta, calculatorul. E şi mai greu să le explicăm unor oameni din alte medii care n-au treabă cu Internetul, cum a ajuns el atât de important. Dar cum păstrăm echilibrul? Se reflectă viaţa noastră în urmele pe care le lăsăm online sau invers?

Există bloguri unde se povestesc lucruri care nu au legătură cu web-ul, dar există şi discuţii offline despre ce a mai postat cineva pe facebook. Există update-uri pe twitter care se referă numai la domeniul online, pentru că mulţi utilizatori nu fac decât să schimbe linkuri între ei, iar o parte din acestea sunt...tot despre fenomenul social media. Un fel de metainternet.

Şi totuşi, este greu să fii o persoană populară pe internet (în diverse comunităţi virtuale) scriind doar despre web 2.0 sau alte asemenea chestii. Cei mai citiţi sau urmăriţi sunt tot cei care au o viaţă interesantă atunci când nu sunt la calculator. Clipurile lor sunt urmărite pe youtube pentru că arată lucruri reale şi deosebite.

Ne păcălim de multe ori că internetul ne oferă un refugiu din vieţile noastre mai mult sau mai puţin anoste. De fapt, ne facem vieţile anoste petrecând atât de mult timp ca să-i admirăm pe cei cu vieţi interesante despre care povestesc pe net. Ar trebui să mai ieşim în lume şi să fim mai puţin convenţionali, poate aşa vom avea şi noi, publicul, fotografii care sunt un spectacol în sine. Culmea e că, prin internet, acum avem şi noi şansa la cele "15 minute de faimă".

Să folosim deci, această dependenţă într-un mod cât mai productiv, cum fac artiştii cu absintul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.