luni, 30 martie 2009

Generaţia F


La noi se vorbeşte mai mult de generaţiile X şi Y decât F de la Facebook. Şi la media socială cu tipic românesc poate s-ar potrivi mai bine H de la hi5, pentru că e plin de coca şi piţi, inclusiv pe Neogen.

Dar, chiar dacă mai târziu, şi mai greu, pentru că pornim de la o cultură mai puţin favorabilă reţelelor online, trebuie să se dezvolte şi în România, sper, o generaţie care să schimbe lucrurile, ajutată de Internet. Nu trebuie să fie neapărat vorba de Facebook, dar acesta este numele generic pe care l-am luat dintr-un articol evident american.

Dacă citiţi acel blog post, veţi vedea ce caracteristici are "omul nou". Oricât de mult mi-ar plăcea ca ordinea să se schimbe în acel sens, mi-e teamă că n-am să apuc să văd progresul, pentru că pare utopic: şanse (cu adevărat) egale, colaborare, adaptare, împărţire etc. Autorul se referă la un nou model organizaţional, dar nu ar fi ideal ca această mentalitate să se preia şi la nivelul cetăţeni-stat? În fond, statul e cea mai mare corporaţie...

Din păcate, la noi de-abia au prins ideile (acum depăşite) tipice capitalismulul clasic, ca reacţie (târzie) la căderea comunismului. Se pare că România - ca şi alte ţări care nu sunt în centrul sistemului mondial modern - este mereu în urmă cu reformele. Pe de altă parte, există speranţă: în vremurile noastre inovaţia se propagă atât de rapid, încât e prea greu să-i rezişti.

3 comentarii:

 1. Si o da si intr-un socialism prost inteles de multe ori. Generatiile X,Y sunt alese pe criterii demografice si intr-adevar, pleaca de la un background american si nu trebuie echivalate direct , asa cum fac multi oameni de marketing\planneri. There's alot behind those concepts :)

  In Romania, vorba tuturor betivilor care o freaca in fata unui pahar la sapte dimineata, nu merge dom'le...nu merge. Oamenii nostri au o rezistenta la educatie deosebita. Nu, nu e vina comunismului si nici o reinflorire a nationalismului tarziu. Indiferent de epoca, romanii au ramas cam aceeasi si nu intotdeauna in sensul bun al cuvantului.

  RăspundețiȘtergere
 2. De acord cu tine. Dar pana la urma de cat sa ne plangem de ceilalti, mai bine ar fi ca oamenii ca noi sa incerce ceva, nu se stie poate si reusim.

  RăspundețiȘtergere
 3. Pai cine nu a spus ca nu incearca. Problema e cu efectele, se misca prea putini. Mie personal imi convine sa-i inspir pe cei de care am nevoie\cu care lucrez in depasirea unor bariere stiind ca si ei fac acelasi lucru pentru mine. Dar oare, are sens sa-mi irosesc din unica viata si din putinii bani castigati ca sa educ in masa ?

  RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.