miercuri, 25 martie 2009

Criza şi media socială


Acum ceva vreme râdeam ascultând Wiseboy, tipul care zicea: cum poţi să spui că obezitatea e o epidemie? nepoţii te vor întreba cum ai scăpat viu şi tu vei răspunde "era greu, cu atâta ciocolată în jur".

Dar chiar, noi ce-o să le spunem urmaşilor de marea criză pe care am trăit-o în 2008-...? Oare în povestirile noastre vom strecura fraze ca "atunci a început să se schimbe lumea aşa cum o ştiam noi"? Şi schimbarea asta va fi în vreun fel legată de fenomene ca twitter, facebook, etc?

Asta numai mama Omida (adevărata) poate ştii. Dar sunt oameni care observă acum că social media merge mână în mână cu criza. De exemplu Microgeist, un blog interesant cu sloganul "The Internet will not be televised". Acolo se spune că oamenii, aflându-se în situaţia de criză, se întorc spre ceea ce contează: familie, prieteni, comunităţi; nu de alta, dar afacerile merg prost sau nu merg deloc.

Alte motive pentru care oamenii se ocupă de aceste chestiuni pe Internet: e ieftin, chiar gratis. Când economia merge prost, o astfel de calitate devine foarte căutată. Iar când lucrurile îşi vor reveni, probabil vom fi deja atât de dependenţi încât vom plăti servicii premium (deocamdată monetizarea se face doar prin publicitate, dar există o tendinţă de schimbare).

Eu cred că toate astea au legătură cu faptul că doar în vremuri grele îşi aminteşti că ai nevoie de legături şi atunci investeşti în relaţii, pentru că îţi dai seama că nu te-ai descurcat de unul singur. Dar, să sperăm că în urma crizei şi cu ajutorul comunităţilor online, se vor restabili valorile care contează în societate. Va fi ceva nou, dar în acelaşi timp vechi...

4 comentarii:

  1. super tare numele tau de blog. salutari.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bineinteles ca orice lucru rau ne apropie. Omul cand da de greu se refugiaza in sanul familiei. Lumea spune ca apropierea asta e un lucru bun si nu-l contest, dar prefer perioadele prospere, fara criza:).

    RăspundețiȘtergere
  3. acum va asteptam sa postati anunturile dumneavoastra si pe www.anunturipecriza.ro

    RăspundețiȘtergere

Mulțumesc pentru feedback! Dacă ai o întrebare, voi răspunde cât de curând posibil.